Vranić o smrti Gadžun: Sve što sam mogao uradio sam, na potezu je tužilaštvo

dzena gadzun
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Haris Vranić, ministar zdravstva Kantona Sarajevo oglasio se nakon što je otac Džene Gadžun jučer ponovio da od Vranića nije dobio odgovore u vezi smrti svoje kćerke.

Vranić na društvenim mrežama ističe da kao i svi građani, bio je iskreno i duboko pogođen viješću o smrti dvogodišnje Gadžun.

“Kako sam trenutno i ministar zdravstva KS, osjećao sam i posebnu odgovornost i obavezu da odmah pozovem porodicu djevojčice i ponudim svu pomoć koja im je bila potrebna. Kao ministar zdravstva, kao ljekar, a iznad svega kao čovjek i roditelj želio sam saznati šta se tog kobnog dana desilo u ljekarskoj ordinaciji.

ČITAJ JOŠ:  Najtraženija zanimanja u BiH

Na lice mjesta poslao sam i nadležnu inspekciju, te pozvao direktora KUIP-a. Zatražio sam od direktora KUIP-a i inspektorice da mi dostave nalaz o tragičnom događaju. Od Ljekarske komore Kantona Sarajevo odmah sam zatražio da mi se dostave na uvid potrebna odobrenja za rad i licence za samostalan rad pomenutih ljekara. Također zatražio sam da se izvrši provjera, da li je medicinska oprema atestirana. U vezi sa navedenim, napominjem da su svi ovi nalazi i dokumenti već učinjeni dostupnim javnosti”, naveo Vranić.

Također, kako navodi, obdukcioni nalaz mu nikada nije dostavljen te podsjeća da je da doktorica koja je bila operater nije imala validnu licencu za rad u Kantonu Sarajevo.

ČITAJ JOŠ:  Ravno se povezuje s magistralnom cestom Stolac-Neum

“Svu dokumentaciju koju smo pribavili u Ministarstvu, dostavili smo nadležnom Kantonalnom tužiteljstvu u Sarajevu. Tu prestaje nadležnost MInistarstva i mene kao ministra, u pogledu poduzimanja pravnih koraka u vezi sa tragičnim događajem. Nadam se i vjerujem da će pravosudni organi utvrditi sve relevantne činjenice, a da će slučaj biti riješen u okviru zakona. Naravno da roditeljima ništa ne može umanjiti bol, niti zamijeniti izgubljeni dječiji život, ali i oni i javnost zaslužuju znati istinu, kao što nadležne pravosudne institucije trebaju utvrditi postojanje odgovornosti. Dijelim mišljenje sa svima onima koji smatraju da to sve skupa predugo traje, ali to ni na koji način nije u mojoj nadležnosti”, napisao je Vranić.

ČITAJ JOŠ:  Majka mrtvorođene bebe iz Zenice: Zapamtite dobro Nejlu, Emara, Dženu, ako zaboravite spisak će biti sve duži

Osim toga Vranić naglašava da osjeća veliku žalost zbog izgubljenog dječijeg života i ima puno razumijevanje za bol roditelja i navodi da je neprimjereno da se ta nesreća koristi za politikanstvo i pokušaj skupljanja jeftinih političkih poena, traženjem krivice na adresi na kojoj je nema.

Na kraju, Vranić kaže da i on želi znati šta se tačno desilo tokom operacije i zašto je ugašen nevini dječiji život što će biti utvrđeno kako navodi ako nadležno tužiteljstvo bez odlaganja temeljito, stručno i nepristrasno utvrdi sve okolosti ovog događaja.

N1

GODISNJICA
MARKETING