Vranić: Odlazak 13 anesteziologa s KCUS-a je uznemirujuća situacija

1 25

Haris Vranić, ministar zdravstva Kantona Sarajevo, rekao danas za N1 da će kantonalne vlasti kroz finansijsku konstrukciju prema Kliničkom centru, intervenisati nakon posljednjih događaja u ovoj ustanovi.

On je odlazak 13 anesteziologinja s KCUS-a okarakterisao uznemirujućim.

Urediti sistem

– To je uznemirujuća situacija, ali ja mislim da su se građani navikli na odlaske specijalista s Kliničkog centra. Ne uspijevamo urediti sistem unutar KCUS-a da se ovo ne dešava. Moje resorno ministarstvo nema nadležnosti za bilo kakvim promjenama, to je sve na Federalnom nivou. Mislim da oni to zlorabe tu situaciju jer SDA i HDZ koalicija odlično funkcioniše. Alarmantna je situacija da u jednom danu odlazi 13 iskusnih anesteziologa. Kad imate 13 odjednom, morate upaliti signal za uzbunu. Ja stvarno ne znam, obratio sam se Federalnom ministarstvu zdravstva, Kliničkom centru i vidjeli ste kakav je odgovor – rekao je Vranić.

Potom je rekao koja je mogućnost djelovanja kantona kada je u pitanju KCUS.

BiH Vranić nakon sjednice Vlade KS: Situacija na KCUS-u je eskalirala 05.05.2021 u 15:31

– Naše jedine mogućnosti su kroz finansijsku kontrukciju prema KCUS-u da tu intervenišemo. Imamo komisiju koja je pri kraju svog posla, Skupština je zadnjom odlukom meni naredila da moram formirati pregovarački tim za reviziju ugovora s Kliničkim centrom – naglasio je Vranić.

Istakao je da sa pismom ljekara KCUS-a nema nikakve veze.

Za pisma saznao u javnosti

– Odbijam bilo kakve kontrukcije koje kažu da smo mi organizovali, da smo zbog političkih poena to uradili da 13 anesetioziologa pređe u Opću bolnicu. To su apsolutno neprihvatljivo, niti sam učestvovao nii je bilo ko smišljao takve pakosti – poručio je Vranić i dodao:

– Za pismo sam saznao kada se pojavili u javnosti niti sam ikada s bilo kim od tih anesteziologa razgovarao.