Vratio se iz Njemačke u BiH i sada proizvodi vatrogasna vozila

portal hd00 01 15 16still2080 1633110211
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Dok većina pakuje kofere i traži način da napusti državu u potrazi za boljim sutra, postoje i oni koji se iz inostranstva vrate u Bosnu i Hercegovinu s ciljem da uspjeh grade baš ovdje. Jedan od takvih je i Suad Bešlić, inženjer mašinstva koji je 23 godine proveo u Njemačkoj. Vratio se prije nekoliko godina u Živinice, gdje je otvorio svoju firmu u kojoj proizvodi vatrogasna vozila.

Život u Njemačkoj je san većine Bosanaca, međutim, jedan od njih Suad Bešlić se odlučio za povratak u rodni kraj.  Kaže, istinski uspjeh je ostvarivanje snova tamo gdje je srce na mjestu, a njegovo je ovdje.

– Vidio sam potencijal u ovim ljudima, vidio sam mogućnosti koje Bosna i Hercegovina pruža. Imamo izuzetno talentiranu omladinu koju samo treba usmjeriti u pravom putu. Ja sam prenio znanje iz Njemačke i došli smo do finalnog proizvoda, napravili smo dva vatrogasna vozila, jedno manje za grad Živinice,  jedno veliko na koje sam ja izuzetno ponosan za grad Srebrenik – priča Bešlić.

ČITAJ JOŠ:  Nikad teže naći kvalifikovanu radnu snagu u Njemačkoj

Vozilo za Srebrenik je isporučeno prije nekoliko dana, a neophodno je  za rad lokalne vatrogasne jedinice.

– Ono što posebno čini ovaj projekat jeste da je riječ o domaćem proizvodu koji je u potpunosti standardiziran po EU standardima, stoga ne treba ni sumnjati u efikasnost ovakvog jednog postrojenja imajući u vidu svu opremu koju posjeduje osim vatrogasnog dijela – ističe gradonačelnik Srebrenika Nihad Omerović.

Ovo nije prvo vatrogasno vozilo koje je djelo Suadovih ruku i njegovih kolega. Naime, njegova firma je izvozno orijentisana, a potražnja je izuzetno velika. No, problem je što iza ovakvog proizvoda ne stoji država, nego pojedinac.  Paradoks – u BiH godinama slušamo da nema novca za obnovu vatrogasnih kola.

ČITAJ JOŠ:  Svečani doček na UNZE za tim Pravnog fakulteta

– Proizveli smo skoro šest vozila za državu Luksemburg i tu je firma za koju radimo samo nalijepila svoje reklame i isporučila ih tamo, a to je proizvedeno ovdje u Živinicama u Bosni i Hercegovini – naglašava Bešlić.

Još jedan primjer kako državni vrh ne zna prepoznati domaći brend i bh. kvalitet. Kada bi biznis Suada Bešlića bio podržan sa najviših instanci vlasti, imali bismo povećanje proizvodnje a samim tim jačanje privrede, zapošljavanja i kapital koji ostaje u državnoj kasi. I naravno, za mnogo manje novca bismo obnovili bh. vatrogasne vozne parkove.

ČITAJ JOŠ:  Mladi Kakanjac predstavljao BiH na 65. Svjetskom studentskom stomatološkom kongresu na Tajvanu

– U zadnjih deset godina je 8% teritorije Bosne i Hercegovine izgorjelo u požaru. To je nevjerovatna činjenica. Npr., samo TK je imao 4,5 miliona maraka gubitaka od požara, a za taj novac je mogao kupiti deset vozila kod nas u firmi i svaka općina bi imala jedno vrhunsko vatrogasno vozilo – poručuje Bešlić.

Ovaj primjer pokazje važnost jačanja i razvoja lokalne zajednice, sa potpisom bh. brenda, pa da se pohvalimo i ovo je, svjetsko a naše – bosanskohercegovačko.

GODISNJICA
MARKETING