Portal 072info

Vrećica koja život znači: Sa malom količinom vode od poluhipotermičkog stanja do spašavanja

Screenshot 6 572
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

MakerSpace Tuzla, prvi kolaborativni prostor u gradu koji daje tehničku podršku mladima u realizaciji njihovih ideja, iznjedrio je još jednu ekipu mladih inovatora, čiji proizvod HeatLine može spasiti život osobe u hipotermičkom šoku. Ekipu čine Rijad Ćudić, Ajdin Nukić i Kenan Imamović, a njihov projekat iz januara ove godine osvojio je prvu nagradu na Start Me Up takmičenju, te ujedno stipendiju za studiranje na Burch univerzitetu u Sarajevu i priliku za razvijanje ideje u univerzitetskom inkubatoru na Burch univerzitetu uz pomoć profesora i stručnjaka iz biznis-sektora.
Oni su kao inovativno rješenje predstavili vrećicu koja u sebi sadrži hemijske supstance koje spajanjem sa malom količinom vode ili čak pljuvačke izazivaju toplotnu reakciju.

Testirali na migrantima

– Toplotna reakcija traje od 30 do 45 minuta i kada tako ugrijanu vrećicu stavimo na femoralnu arteriju koja se nalazi između nogu, možemo da osobu vratimo iz poluhipotermičkog, odnosno pothlađenog stanja u funkcionalno stanje, što bi moglo da spasi život nekome. Mislimo da bi ovo bio odličan proizvod za svakoga ko se u bilo kojoj situaciji na duži period izlaže hladnoći, a tu prvenstveno mislimo na lovce, planinare, skijaše i slično, kazao nam je Rijad, koji od sljedeće sedmice već pohađa Burch univerzitet.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner
image

Sve je počelo u Klubu “Budi muško”, gdje su sva trojica tada srednjoškolaca bila vršnjački edukatori. Tu su prepoznali međusobni potencijal i odlučili se prijaviti na takmičenje koje će im promijeniti živote. Cilj takmičenja je bio da se kod mladih razvije svjesnost da se u BiH mogu praviti promjene, te motivisati ih da ostanu u svojoj zemlji i budu pokretači promjena i bh. ekonomije.

Jedini način da zaštite i patentiraju svoj proizvod jeste da to urade u Švicarskoj, međutim, procedura je preskupa za mlade inovatore
– Tražili smo ideju koja bi pomogla rješavanju nekih postojećih, aktuelnih izazova u Bosni i Hercegovini, a u to vrijeme je bila aktuelna migrantska kriza, gdje su stotine migranata spavale na ulici u teškim uslovima, na veoma niskim temperaturama. To nas je potaknulo da napravimo nešto što bi nekom moglo pomoći, pa čak i spasiti život, dodao je Rijad.
Nakon što su u MakerSpaceu napravili prototip, testirali su ga sa migrantima, koji su se uvjerili u korisnost njihovog proizvoda. Tada je i nekoliko nevladinih organizacija iskazalo interes da kupi HeatLine vrećice, ali ekipa mladih inovatora nije imala dovoljno sredstava da proizvede dovoljan broj vrećica.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5
image

– Tržište za ovaj proizvod svakako postoji i mi smo imali mnogo planova, ali su prolongirani zbog pandemije koronavirusa. Imali smo i određenih konekcija sa potencijalnim investitorima, ali ni tu nismo imali sreće, jer je pandemija sve usporila. Sad nam je fokus na SDG takmičenju (Sustainable Development Goals – Ciljevi održivog razvoja), koje organizuje UNDP. Predstavljanje projekata je već počelo i sad je na ljudima da glasaju za najbolji projekat. Nakon toga ćemo okušati svoje znanje i sreću na drugim takmičenjima, a onda možda i pokušati naći investitora, kako bismo uspjeli licencirati i patentirati naš proizvod, kazao nam je Ajdin Nukić, učenik 4. razreda srednje Elektrotehničke škole u Tuzli.

image

Opet o procedurama

Predstavljanje ideje na SDG Business Week 2020 u organizaciji UNDP-a također je jedna od nagrada nakon osvajanja prve na Start Me Upu, a samo učešće na ovom takmičenju moglo im je osigurati i potencijalnog investitora.
Koncept takmičenja je bio direktno predstaviti svoj projekat nekolicini investitora, međutim, zbog pandemije se odustalo od ovog formata, te se takmičenje sad odvija online. Do sljedećeg takmičenja ekipa razvija nove ideje i inovacije.
– Imamo dosta ideja, ali sve je još u pripremi, nemamo nijedan novi prototip ili nešto slično, ali svakako da ćemo raditi na tome, kazao nam je Ajdin.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
072 Mirza Husetic 1

Interes za HeatLine su pokazale nevladine organizacije i nekoliko investitora, ali pandemija konoravirusa je usporila planove za komercijalizaciju izuma
Ovo nije prvi projekat koji je izašao iz MakerSpacea. Prije HeatLine projekta, šestorica starijih kolega inovatora – Tarik Džambić, Almedin Beganović, Ajdin Ahmetović, Almir Subašić, Samir Sadiković i Sead Smailagić – osvojili su prvo mjesto na UN-ovom takmičenju inovacija čiji je cilj bio sprečavanje nasilja nad ženama. Tako su šestorica mladića inovirala TraceBrace, pametnu narukvicu, putem koje pritiskom na jednu tipku šaljete SMS poruku broju koji izaberete u slučaju da ste žrtva nasilja.
Nakon SOS narukvice, iz briljantnih umova šestorice sada već svršenih srednjoškolaca Elektrotehničke škole u Tuzli došao je i projekat bWave – slušalice koje skeniranjem vašeg mozga biraju listu pjesama najprikladniju za vaše trenutno raspoloženje.
Ovi projekti su trebali biti okosnica za razvoj vlastite kompanije šestorice mladića, međutim, zbog kompleksnosti procedura u BiH, svoju kompaniju nikada nisu osnovali.

Oslobođenje

Podijelite članak
  • 2
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6