Vrh svijeta kao sramota čovječanstva: S Mount Everesta uklonjeno dvije tone smeća

Screenshot 4 61
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Najviša planina na svijetu, čiji vrhovi paraju oblake na 8 848 metara nadmorske visine, dio je azijskog lanca Himalaja, privlači planinare sa svih strana svijeta.

Prvi uspon na Mount Everest obavili su novozelandski i nepalski planinar u maju 1953. godine, a od 1990-ih broj planinarskih poduhvata počeo je sve brže rasti. Ima tu iskusnih planinara, ali i onih manje iskusnih s dovoljno novaca da plate avanturu s vodičem.

Teško je nadmašiti tu stavku u planinarskom životopisu – popeo/la se na Mount Everest! Pa, premda pravi planinari i ljubitelji prirode nikad ne bi o planinama i planinarenju razmišljali na tako osvajački način, mnogo je onih kojima je to očito jedino na umu.

Tome u prilog – tone smeća na vrhu svijeta! Zvuči gotovo nevjerovatno jer tako visoke planinske vrhove zamišljamo netaknute, nenapučene turistima, visoko iznad ovozemaljskih problema. Međutim nažalost, nije baš tako…

Smetlište u oblacima

Da se kojim slučajem popnete ili barem stvorite na obroncima Mount Everesta imali biste pogled na najmoćnije stijene svijeta i dojam da nebo možete dotaknuti rukom. Međutim, to iskustvo bilo bi vam uništeno prizorom plastičnih flaša, konzervi, omota hrane i sličnih potrepština iz planinarskih ruksaka.

Tibet i Nepal pokušali su doskočiti ovom problemu tako što su zatražili depozit od čak 4000 dolara po timu, ako svaki član sa sobom donese najmanje 8 kilograma smeća po povratku. Taj iznos je sitnica u odnosu na bogatstvo koje neki iskeširaju kako bi upisali svoje ime na vrhu. Dozvola za penjanje košta preko 10 000 dolara, što je i jedan od važnih prihoda novca za himalajske države.