Vrhunac vala u BiH: Padaju rekordi u broju zaraženih, dominantan omikron soj

korona 1
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

U Bosni i Hercegovini je u posljednje dvije sedmice registrirano je gotovo 30 hiljada slučajeva zaraze koronavirusom. Omikron je pokazao blaže simptome, no stručnjaci i dalje upozoravaju na oprez.

Korona brojke ove sedmice i dalje su visoke. Od ponedjeljka je registrovano oko 12.000 novozaraženih koronavirusom. Danima se kod više od polovine testiranih registruje prisustvo zaraze, javlja BHRT.

– Imamo dominaciju omikrona koja je između 75 do 80 posto. Očekivati je da će do kraja ove sedmice apsolutno izdominirati omikron i da ćemo biti na vrhuncu ovog vala, kaže Goran Čerkez, pomoćnik ministra zdravstva FBiH.

U Instiutu za javno zdravstvo RS kažu da je teško prognozirati u kojem pravcu će se kretati ovaj talas, pa tako i kada će dostići svoj vrhunac. Upozoravaju da nema mjesta opuštanju.

– Omikron i dalje može da izazove teške kliničke slike, da izazove potrebu za liječenjem u bolnicama, čak i do smrtnog ishoda. Najviše kod osoba sa hroničnim oboljenjima, kod starijih koji imaju slabiji imuni sistem. Naročito to vidimo kod nevakcinisanih, poručuje Jela Aćimović, epidemiologinja u Institutu za javno zdravstvo RS-a.

Broj zaraženih je i veći od registrovanog, smatraju ljekari, jer mnogi, zbog blažih simptoma i gužvi na punktovima, a nerijetko i situacije zbog nedostatka testova, ne budu evidentirani.

– Siguran sam da 40 posto njih uopšte nije ušlo u zdravstveni sistem. Sami se liječe , nalaze način liječenja i jednostavno nigdje nisu evidentirani, tvrdi pedijatar Dragan Đokanović.

Iako je najveći pritisak i dalje na primarnoj zdrastvenoj zaštiti, ove sedmice je počeo rasti broj hospitalizovanih. Omikron soj u većini slučajeva dovodi do blažih formi bolesti, no u odnosu na početak januara sada je u bolnicama više pacijenata sa upalama pluća.

– Koliko god je bio povećan broj ljudi pozitivnih oni do prije 7 dana nisu značajnije opteretili zdravstveni sistem. Pošto je u zadnjih 7 dana počeo da raste broj pacijenata na bolničkom liječenju ali nije na respiratorima. I pomalo je počelo da raste na kiseoničkoj podršci u svim bolnicama u RS, kaže Nenad Stevandić, zamjenik direkotra UKC-a RS.

Uprkos tome, odluka nadležnih je, pozivajući se na preporuke međunarodnih zdravstvenih organizacija, da se ide na smanjene perioda izolacije na sedam dana za nezaražene, odnosno ukidanje karantina za osobe koje su imale kontakt sa zaraženim, ali su potpuno vakcinisane. Kompromisno rješenje, objašnjavaju nadležni, kako bi se održali radni procesi.

– Ako imate jednu kompaniju koja ima 30 zaposlenih u kojoj su svi primili i treću buster dozu ali vam se pojavi jedno lice koje je zaraženo ono će otići u izolaciju i kompanija će i dalje nastaviti da radi. Tako da na neki način potenciramo i to da održimo funkcionisanje svih onih sistema neophodnih za život, kaže Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS.

Smanjenje perioda izolacije razmatra se i u Federaciji BiH. U pojedinim kantonima odgođen je početak drugog polugodišta. U RS školska godina se nastavlja u ponedjeljak. Lokalnim štabovima je i dalje je ostavljena mogućnost da, u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije, u svojim sredinama obustave rad škola ili odjeljenja. Odluka o online pohađanju nastave već je donesena u Trebinju.