Portal 072info

VRIJEDAN 20 MIL. KM: U Zenici će se graditi stambeni kompleks ‘Makovi’

Ukupna površina kompleksa je 22.000m2 i sastoji se iz osam lamela koje će se graditi sukcesivno. Planirani rok za završetak kompleksa je tri godine.

“Izgradnja lamele A i B započinje u martu 2015. a njeno useljenje se planira za mart 2016. godine. Kompleks čini 300 stanova različite strukture i veličine, počev od 25m2 do 100m2”, pojašnjava Babahmetović.

U sklopu kompleksa nalazit će se i poluotvorena garaža 1.500m2.

Stanovi su fleksibilne dispozicije sa fiksnim instalacionim čvorovima i otvorenim organizacijama karakterističnim za mladu populaciju.

“Svi stanovi imaju terase ili lođe, velike staklene otvore i adekvatno iskorištenu orjentaciju te ih možemo svrstati pod energetski efikasn”, kaže Babahmetović, pojašnjavajući kako su u vršnim etažama smješteni dvoetažni stanovi, a arhitekrura bloka koja formira unutrašnje relaksirajuće pješačko dvorište i saobraćaj koji ostaje izvan bloka, urbanistička su novina za grad Zenicu.

Investitori i izvođač kompleksa je Konzorcij koga čine tri firme: Almy Zenica; Arel Zenica i Grading KGM Zenica. Projektant je “Entasis” Zenica (arhitektura), dok je Grading KGM Zenica (konstrukcija, instalacije).

Vrijednost investicije je 20 miliona KM.

E. Ko.

TEHNIČKI PODACI O PROJEKTU

Projektovani stambeni blok nalazi se na platou naselja Crkvice, lokacije koja se smatra vrlo atraktivnom i poželjnom za stanovanje. Geometrijski oblik parcele je nepravilni trougao, površine 8500m2. Istočnu stranu bloka čine tri lamele /A;B;C/ i one su u paralelnom odnosu sa novoizgrađenim stambenim objektima u Crkvicama.

Postojeća visinska denivelacija definirana potpornim zidom nametnula je organizovanje poluotvorene suterenske etaže garaže koja se proteže ispod sve tri lamele, a na adekvatan način rješava problem parkiranja a istovremeno ne ugrožava postojeći stambeni blok. Spratnost ovih lamela je od P+5+pot do P+7+pot . Svaka lamela ima riješene vertikalne komunikacije kao i požarna stepeništa.

Struktura stanova je različita i poštovani su zahtjevi investitora. Svi prizemni stanovi imaju bašte prema centralnom dvorištu odakle su im formirani i ulazi. Jugozapadna stranu bloka formiraju lameleD; E ;F; I G koje se protežu paralelno sa saobraćajnicom i imaju direktan pogled na grad.

Njihova spratnost je manja i kreće od P+3 do P+5+pot . tako da se ne zaklanja unutrašnjost dvorišta. Prizemni stanovi i u ovom dijelu bloka su sa baštama prema dvorištu i individualnim ulazima. Lamela D je najniža lamela i ona je povezna lamela između dva kraka bloka. Sjeverna strana bloka se zatvara lamelom G i to dijelom, dok je jedan dio slobodan da omogući neometan ulaz u lokaciju. Prizemlje ove lamele je planirano poslovno (market ili sl.).

ekapija.ba

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box