Portal 072info

Vrijedi probati: Vježbe za oči

Beskonačni sati koje provodite za računarom nimalo ne laskaju vašim očima. Suhoća, svrabž i nadraženost, glavobolja – zvuči poznato?

Nažalost, nekima priroda posla nalaže cjelodnevno buljenje u ekran i oni baš nemaju mnogo izbora. Ne treba ni spominjati koliki napor ova praksa predstavlja za vaše oči. Donosimo male vježbe koje mnogo znače. Priuštite ih svojim očima što češće, to bolje.

Gledanje u tamu

Nalaktite se na sto i zagledajte u mračnu površinu. Ako je noć, jednostavno nekoliko minuta gledajte kroz prozor. Ako je dan, pomoći će i sklapanje očiju takođe na nekoliko minuta.

Gledanje lijevo – desno

Ustanite ili uspravno sjednite. Zagledajte se ispred sebe i bez pomicanja glave usmjeravajte pogled ulijevo pa udesno. Ponovite to pet puta u tri serije.

Gledanje gore – dolje

Ista stvar kao u prethodnoj vježbi, samo što ovoga puta usmjeravate pogled gore pa dolje. Ne ustručavajte se naborati čelo ili spuštati bradu da biste izvukli maksimum od vježbe. I nju izvodite u tri serije po pet puta.

Dijagonalno pomjeranje očiju

Pogledajte ravno naprijed. Zatim dolje pa lijevo. Onda pomaknite oči dijagonalno i pogledajte gore i udesno. Usredotočite se na ono što vidite. Ponovite vježbu pet puta, a zatim pogledajte ravno i učinite isti ciklus u drugom pravcu. Ponovite sve to tri puta.

Okretanje očiju

Sjednite ravno i opustite se. Gledajte lijevo i polako okrećite oči u krug u smjeru kazaljke na satu. Učinite tako pet puta, a zatim pet puta u smjeru suprotnom od kazaljke na satu. Ponovite cijeli ciklus tri puta.

Fokus na daljinu/blizinu

Usmjerite oči na olovku ili bilo koji drugi objekt u blizini. Trebao bi biti 20 – 30 cm udaljen od vaših očiju. Zatim pogledajte nešto udaljeno. Usredotočite se na to i pokušajte ga detaljno vidjeti. Onda opet pogledajte olovku. Promijenite fokus pet puta. Ponovite ovaj ciklus tri puta.

Koncentracija (prva vježba)

Sjedite uspravno i pogledajte ravno naprijed. Usredotočite se na točku između vaših obrva. Koncentrišite te se na ono što vidite nekoliko sekundi. Onda opet pogledajte naprijed. Promijenite ovaj fokus pet puta. Ponovite ciklus tri puta.

Koncentracija (druga vježba)

Pogledajte pravo naprijed. Usmjerite pogled na vrh nosa nekoliko sekundi. Onda opet pogledajte naprijed. Promijenite ovaj fokus pet puta. Ponovite cijeli ciklus tri puta.

Masaža (prva vježba)

Zatvorite oči. Zatim ih čvrsto stisnite na dvije do tri sekunde. Opustite mišiće oko očiju. Ponovno zatvorite oči. Ponovite deset puta.

Masaža (druga vježba)

Zatvorite oči. Nježno masirajte kapke kružnim pokretima. Lagano pritisnite, ne pretjerujte. Napravite deset kružnih pokreta, najprije u smjeru kazaljke na satu, a zatim obrnuto.

Avaz.ba

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box