Vrijednost Bitcoina pala ispod 40.000 dolara

Screenshot 1 88
Podijelite vijest

Bitcoin je u srijedu pao ispod granice od 40.000 američkih dolara povukavši druge digitalne valute nakon što je Kina nametnula ograničenja u transakcijama koje uključuju kriptovalute.

Bitcoin, najveća i najpoznatija kriptovaluta, već je bio pod pritiskom niza tweetova Teslinog šefa Elona Muska, ali vijest iz Kine obrila je vrijednost na 38.514 američkih dolara, zbog pada od 9 posto.

Kriptovaluta je pala za gotovo 40 posto sa rekordnih najviše 64.895 američkih dolara, koliko je dosegnula 14. aprila.

Pad Bitcoina u srijedu je oslabio ostale kriptovalute, kao Ethereum, valutom povezanom s ethereum blockchain mrežom, koji je pao 12 posto, na 2.988 američkih dolara, dok je dogecoin zasnovan na memu pao 18 posto.

Pad kriptovaluta prošle sedmice izazvao je Muskov preokret u vezi s Teslom koji je prihvatio bitcoin kao plaćanje. Njegovi naknadni tweetovi izazvali su dodatnu zbunjenost oko toga je li proizvođač automobila odbacio bitcoin. .

Prodaja je pogoršana kineskom najavom u utorak kojom se zabranjuje finansijskim institucijama i platnim kompanijama pružanje usluga povezanih s kriptovalutnim transakcijama. Također je upozorio investitore na špekulativno kripto trgovanje.

“Ovakve vijesti mogu postići puno privlačenja i lako potaknuti tržišne osjećaje, ali često se pokazuju dugoročno malo važne. Kripto tržišta su izuzetno emocionalno pokrenuta i njihovi su sudionici skloni pretjeranom reagiranju na događaje koje doživljavaju kao negativne”, rekao je Ulrik Lykke, izvršni direktor kripto hedge fonda ARK36.


Podijelite vijest