Portal 072info

Vrijednost se mjeri u milijardama dolara: U Srbiji otkrivena jedna od najvećih zlatnih žila na svijetu?

Rudarska američka kompanija “Freeport-McMoRan” pronašla je u okolini Bora zlatnu žilu, koja predstavlja jedno od najvećih ležišta zlata i bakra na svijetu, a procjenjuje se na 18 milijardi dolara.

Računajući bruto vrijednost bakra i zlata u novootkrivenim ležištima, po zvaničnim cijenama na Londonskoj berzi, proizilazi da se u okolini Bora krije bogatstvo vrijedno gotovo 18 milijardi dolara.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ovo ležište je pronađeno na lokaciji “Čukar peki”, na dubini nešto većoj od pola kilometra, gdje je otkriven nevjerovatan sadržaj od 50,3 grama zlata i oko 25,7 posto bakra po toni rude, pišu Večernje novosti.

Do sada je najbogatije ležište u svijetu bilo u rudniku Hollister u Americi, gdje se izvlači 27,20 grama zlata po toni rude.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Stručni savjetnik Udruženja za energetiku Srbije Ljubinko Savić rekao je da su rezultati resursa u Boru izuzetno otkriće koje može u potpunosti da promijeni teško stanje u kompletnoj rudarskoj industriji u Srbiji.

– Ukoliko su istraživači stvarno otkrili 25,7 posto bakra i 50,3 grama zlata po toni rude, ovi rezultati su zapanjujući – rekao je Savić, navodeći da su sada na redu dalja ispitivanja kako bi se precizno utvrdile količine na tom ležištu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Večernje novosti pišu da su procjene koliko bi koštalo otvaranje rudnika u ovom trenutku nezahvalne i nepouzdane, ali da bi vrijednost ulaganja mogla da bude od pet do deset milijardi dolara.

Američka kompanija “Freeport-McMoRan”, sa kanadskim partnerom “Reservoar minerals”, do sada je u okolini Bora otkrila 65 miliona tona rude sa srednjim sadržajem bakra od 2,6 posto, a zlata od 1,5 grama po toni.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Najnovija istraživanja pokazuju da je u jednoj bušotini, na dubini od 179 metara, pronađen sloj od 84 metra, u kojem je sadržaj bakra 10,75 posto, a zlata od 10,86 grama po toni.

U Boru je za proteklih 110 godina rudarenja dobijeno pet miliona tona bakra i blizu 160 tona zlata.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

(Faktor.ba, Foto: Ilustracija)

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME