Vrijednost Twittera drastično pala: Vrijedi manje od polovine onoga koliko je Mask platio

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Twitter vrijedi manje od polovine onoga što je Ilon Mask (Elon Musk) platio za njega prije šest mjeseci jer je izgubio više od 20 milijardi dolara u vrijednosti, prema proračunima zasnovanim na email poruci milijardera koji je dospio u javnost, piše The Guardian.

Mask je u dopisu uposlenicima Twittera sugerisao da se vrijednost kompanije procjenjuje na manje od 20 milijardi dolara. Ovo se poredi sa 44 milijarde dolara koje je platio za Twitter u oktobru 2022.

Turbulentno preuzimanje

Nagla devalvacija kompanije prati Maskovo turbulentno preuzimanje. Nekoliko velikih oglašivača napustilo je platformu, a glavni izvor sredstava za Maskovu kupovinu kompanije, investiciona kompanija Fidelity, upisala je vrijednost svog udjela na 56 posto.

Mjera vrijednosti Twittera bila je zasnovana na Maskovoj ponudi grantova za dionice, prema Platformeru and the Information, koji je prvi izvijestio o dopisu.

Broj zaposlenih smanjen na 2.000

Uopšteno korišteni kao način za podsticanje zaposlenih, grantovi za dionice su prilika za kupovinu dionica koje se ne mogu prodati do određenog vremena, za razliku od dioničkih opcija koje se mogu prodati po želji. Cilj je ohrabriti osoblje da do određenog trenutka dostigne zadanu procjenu kako bi mogli prodati svoje dionice za gotovinu.

Broj zaposlenih u Twitteru smanjen je sa oko 7.500 na oko 2.000 zaposlenih, prema podacima koje je Mask iznio u decembru.