AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Klimatske promjene utiču na to da se sezona alergija produžila, a struka upozorava i da se već može govoriti o epidemiji alergijskih bolesti u svijetu. Najvažniji savjet za sve one koji pate od nekog oblika alergije jeste da prate bioprognozu i polenski kalendar.

Polen trava je najzaslužnija zašto se kod velikog broja ljudi upravo u ovom periodu javljaju brojne alergijske reakcije. Kihanje, svrbež, suzenje očiju, vodeni iscjedak iz nosa – sve su to samo posljedice alergije na polen. Alergija nije izlječiva, ali ipak postoje metode u liječenju kojima se alergijske reakcije smanjuju kao i potreba za antialergijskim preparatima.

“Alergije su karakteristične za mladu populaciju ali se može javiti od rane mladosti tj. od djetinjstva, kod novorođenčeta pa do pacijenta koji može imati 80-90 godina. Ranije je bila teorija da se javlja do 40-te godine, ali nova saznanja govore da se može javiti u svakom životnom periodu”, kaže Teufik Hadžiosmanović, pulmolog.

Smatra se da petina stanovništva ima neki oblik alergijske bolesti i one su u stalnom trendu rasta. Iako alergije nisu teške bolesti one su vrlo neugodne jer ometaju svakodnevni život i rad. Najčešći oblik alergije koji pogađa svaku desetu osobu jeste alergija na polen.

Zato je za svaku osobu koja pati od nekog oblika alergije dobro da prati bioprognozu i polenski kalendar. Ljekari kažu da se već može govoriti i o epidemiji alergijskih bolesti u svijetu.

“Zbog čega je to tako nauka još nema egzaktan odgovor, jer alergije se načešće javljaju u razvijenom svijetu. Imate u Engleskoj i u skandinavskim zemljama izuzetno veliki broj djece koji su asmatičari i koji imaju alergijske reakcije”, dodaje Hadžiosmanović.

Ipak najvažnije je utvrditi na koju smo biljku alergični.

Alergijski napadi mogu biti sve češći obzirom na klimatske promjene koje utiču na biljke te količinu alergenog polena u zraku. Sezona cvjetanja se produžila – a samim tim i izloženost alergenu.

N1