Vrijeme je da Šmit sankcionira destruktivce, Konaković nije bio izdajnik, Dodik se neće popraviti

Vrijeme je da Šmit sankcionira destruktivce, Konaković nije bio izdajnik, Dodik se neće popraviti

Gost posljednjeg ovosedmičnog izdanja emisije “Rezime” na Federalnoj telviziji bio je Fahrudin Radončić, predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB). 

Radončić je govorio o svim aktuelnim temama u državi ali i svijetu. Predsjednik SBB-a je kazao da se Evropska unija nakon ruske agresije na Ukrajinu osvjestila o BiH.

– Nažalost u toj velikoj tragediji, toj brutalnoj agresiji EU je shvatila da region Zapadnog Balkana je dugo vremena bio prepušten sam sebi, pa čak i ruskom hibridnom ratu i mnogim stvarima i utjecaju. Zaista se očigledno vidi da se EU polako ali sigurno počinje posvećivati našem regionu i mi tu šansu moramo iskoristiti. Stanje u zemlji je haotično. Ne funkcioniše Vijeće ministara, Predstavnički dom ne funkcioniše, Vlada FBiH je tri i po godine u tehničkom mandatu, Ustavni sud FBiH nije u punom kapacitetu. Imate mnogo paraliza i vrijeme je da nam pomognu da izađemo iz krize, jer sami ne možemo – kazao je Radončić. 

Istakao je da je odgovornost, prije svega, na domaćim političarima.

– Ako mi sami nemamo, a nismo imali taj kapacitet kao BiH da pravimo modernu državu, da je razvijamo, da zapošljavamo, gradimo, da ispunjavamo standarde koje nam je zadala EU, ako se stalno bavimo entitetskim i etničkim, odnosno nacionalnim problemima, ako unutar svog korpusa izmišljamo izdajnike i pravovjernike onda je potpuno normalno da je prvenstveno odgovornost na domaćim vlastima. Ali EU se u jednom periodu ponašala kao birokratizirani aparat, bez onog što se zove jače liderstvo. Promjenom sada u samoj EU zbog ovoga što se dešava, jačanjem njemačke uloge, mislim da ćemo sada u EU imati dinamičnog partnera koji će tražiti i vršiti pritisak da BiH počne da se odgovornije ponaša prema svojima građanima, a onda i prema EU i obavezama prema njoj.”

Sankcija Dodiku će sigurno biti

Radončić smatra da nove okolnosti smatraju nove odnose.

– Vidjeli ste da je gospodin Janša otišao u Ukrajinu, u napadnuti Kijev, a prije mjesec dana je bio blagonaklon prema Putinu. Ista je stvar i sa Orbanom. Te će stvari jačati u korist EU. Što se tiče gospodina Dodika, radi se o izgubljenom slučaju i izgubljenoj “teritoriji” u smislu njegove glave. Ta glava je previše bila vezana za Moskvu, za Putina. Mi možemo sve da pretpostavljamo, ali nemamo niti jedan referentan razlog da vjerujemo da će se Dodik promijeniti u pozitivnom smislu. Neće. On je apsolutno ruski čovjek i mislim da u tom smislu sve što je do sada radio pokazuje da mi ne treba da budemo naivni i da on u ovom strahu što se dešava Rusiji pod velikim ekonomskim sankcijama, on pokušava da smiri vokabular u nadi da će izbjeći sankcije. Sankcija će sigurno biti.”

O Dodikovim uvredljivim napadima na Avaz kaže: – Mislim da gospodin Dodik pravi jednu stratešku grešku. To što su novinari Avaza objavili dijelove eventualne optužnice znači da novinari ne treba da se bave poslom tužitelja i sudija. Za svakog, pa čak i za njega takvog, važi presumpcija nevinosti, ali Dodik ne shvata to što rade novinari Avaza misli svaki građanin Sarajeva. Mislim ogroman broj Hrvata i znatan broj Srba koje on hoće da predvodi. Radi se o njegovim privatnim biznisima i radi se o potpuno legalnom pravu državnih organa i Tužilaštva da to istraže. To što vi pokazujete srednji prst novinarima pa onda pokušavate da smanjite štetu rekavši to se odnosi na Avaz i BN Televiziju nije to dokaz da ste vi civilizirani. Vi ste primitivac i u toj nervozi on pokazuje svoje pravo lice.

Smatra da su separatisti, prvenstveno u liku Milorada Dodika, računali na to da će BiH i Zapadni Balkan služiti za potkusurivanje velikim silama.

– Nakon Ukrajine to više nije realan scenarij. SBB je preko naše poslanice Edite Đapo tražio da se Rusija isključi iz PIC-a. Kada i ako se to dogodi, tada će visoki predstavnik imati mnogo lakši manevarski prostor da koristi bonske ovlasti i da donosi neke odluke koje će biti represivne prema političarima koji su ovdje ruske ekspoziture. Ja sam zaista uvjeren da što se tiče rata, što se tiče teritorijalnog integriteta i suverenosti BiH mi ne trebamo da dijelimo tu zabrinutost nego treba da se trudimo da riješimo naše unutrašnje probleme i da se okrenemo ekonomiji.”

EU od nas s razlogom očekuje neki rezultat

Kada je riječ o izmjenama Izbornog zakona Radončić kaže da EU od nas s razlogom očekuje neki rezultat.

– Ovog puta su očekivali da provedemo presude najvećih sudskih instanci i da pokažemo da smo u stanju da napravimo jedan međunacionalni kompromis, da smo u stanju da deblokiramo Federaciju. Pregovori su bili veoma kompleksni i za razliku od Neuma zaista smo imali rezultat. Kad su se završili pregovori u Neumu, ja sam tada molio i strance i domaće da ja probam, evo zamoliću i gospodina Konakovića da napravimo još jednu seriju razgovora. I mi smo napravili te sastanke. Postigli smo da taj automobil ne ugasimo nego da ostane da radi u leru i mi smo nastavili u Sarajevu. Napravili smo desetak veoma važnih dogovora koji će ostati kao trajna kategorija za sve buduće pregovarače. Pali smo kao pregovarači na 2-3 strateške stvari, ali to ne znači da osam nismo završili – rekao je predsjednik SBB-a.

Ističe da ne zna hoće li uopšte biti više pregovora.

– Jučer sam čuo gospodina Izetbegovića da što se tiče SDA oni će pristati da se pregovori dogode tek nakon završetka lokalnih izbora, znači iza 2024. godine. Nisam siguran da možemo da imamo ovakvu situaciju još dvije i po godine. Ja zaista smatra, ako mi kao SBB budemo učestvovali u tim pregovorima, da su ovo tačke gdje niko nije imao ništa protiv. Dogovorili smo deblokade – kazao je Radončić.

Navodi da su Konaković i on u pregovore ušli kada stranke ljevice nisu.

– Uradili smo veoma hrabru stvar. Gospodin Izetbegović je nakon sastanka komentirao gospodina Konakovića u jednom kontekstu za koji mislim da nije korektan. Maltene, evo Dino je izdao nas, a išao je na ruku Draganu Čoviću. Nije tako. Prvo, najveći patriotizam sad je naći dogovor. Drugo, hajde da ne slabimo taj bošnjački politički faktor. Nijedna izborna kampanja nije vrijedna da vi nekog kvalificirate da je izdajnik. 

Ova situacija odgovara SNSD-u, HDZ-u i SDA-u

Radončić smatra da se Hrvati nalaze u jednoj situaciji koja je nepovoljnija u odnosu na poziciju SDA jer im Bošnjaci već tri puta biraju člana Predsjedništva.

– Oni žele na svaki način da to pravo vrate sebi i ne žele da budu svedeni na nacionalnu manjinu. U tom smislu možda HDZ pristupa pregovorima zainteresiranije kad su ta dva strateška pitanja. Ali iskreno mislim da ova situacija odgovara SNSD-u, HDZ-u i SDA-u.

Na pitanje kako pomiriti etnilčko i građansko, odgovara: “Moramo shvatiti da je Evropa porodica nacionalnih država. Da je ovdje mudrost stabiliziranje Federacije, a onda posljedično i cijele BiH. Naći ravnotežu između građanskog i nacionalnog. Koncepet jedan čovjek jedan glas nije provodiv jer Srbi i Hrvati to ne žele, a imaju sve mehanizme u Domu naroda da spriječe takav zakon.”

O reduciranju Doma naroda i vitalnom nacionalnom interesu kaže da to nije samo zahtjev HDZ-a nego svih političkih faktora u Hrvata.

– Oni su napravili jedan iskorak, pa i ustupak da su tamo gdje to nije bilo predviđeno, u raspravi o provođenju sudskih presuda dozvolili i pristali i pregovarali o smanjenju ovlasti Doma naroda. Tu smo uradili možda i najveći iskorak.

Radončić ističe da su međunarodni zvaničnici uložili ekstremne. čak i fizičke napore u pregovorima.

– Ja vjerujem da ćemo do sljedećih razgovora to izbalansirati i da ćemo riješiti to pitanje koje nekoga plaši da će postati nacionalna manjina.

Zašto bi ijednom političaru u BiH smetao zakon o sukobu interesa?

Naglašava da je velika stvar da su i Srbi i Hrvati i Bošnjaci tražili da imamo ubrzani prijem u EU.

– Loša je vijest dvostruko lice. Zašto bi ijednom političaru u BiH smetao zakon o sukobu interesa? Taj zakon sprječava korupciju, nepotizam i ozbiljan kriminal koji prave političke elite. I u tom smislu je veoma žalosno da oni nisu taj zakon podržali.

Navodi da je napravljen pravni osnov da dogovor, ukoliko do njega dođe, treba dati na javnu debatu.

– Da svi mogu da koriguju taj tekst, daju svoje primjedbe i da tek tako izbrušen tekst ide u Predstavnički dom na raspravu. Kad on prođe ko nama garantuje da Dodik to neće srušiti čak i u Predstavničkom domu, a kamoli u Domu naroda. Ne mislim da postoji sa bošnjačke strane stranka ili lider koji bi, u tom smislu, trgovao sa Dodikom. Da smo mi ovo uspjeli da posložimo, Dodik će pod pritiskom sankcija i onoga što mu se dešava s razlogom, biti mnogo normalniji i kooperativniji. Najveći problem Doma naroda je da je SDA omogućila SNSD-u da ima četiri delegata i da sve može srušiti.

Mi se dogovoriti nećemo

Kada je riječ o tehničkim izmjenama Izbornog zakona predsjednik SBB-a kaže da je to suštinska stvar, ali da je veoma malo razgovarano o tome.

– Kad se pregovaralo išli smo na opciju da se prihvati sve ili ništa. I to je muzika za uši SDA, HDZ-a, SNSD-a. Mi imamo jedan problem sa CIK-om. CIK je dao tumačenje da elektronska evidencija glasača i skeniranje glasačkih listića nije moguće za ove izbore nego da to ide od lokalnih izbora. Imamo tu prepreku i imamo nesavladivu prepreku u izjavi Dodika koji je rekao da ne dolazi u obzir elektronski način evidencije glasača, to ovi sa Zapada mene žele da pokradu i ja to neću dozvoliti – rekao je predsjednik SBB-a.

Naglašava da novca u budžetu ima i previše.

– Ja sam čovjek koji vidi izlaz u tome da međunarodna zajednica počne da se ponaša još odgovornije, ali prvi put od odlaska Ashdowna kao visokog predstavnika, u smislu korištenja bonskih ovlasti. Uz ovaj način da se mi dogovorimo, mi se nećemo dogovoriti. Schmidt treba prvo da sankcionira lidere destrukcije BiH – zaključio je Radončić.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica