Portal 072info

Vrijeme je za sadnju povrća

Za uravnoteženu i zdravu prehranu čovjeku je godišnje potrebno minimalno 80 kilograma povrća.

Toliku količinu rijetki mogu proizvesti u svom vrtu jer ona zahtijeva i mnogo prostora i vremena, ali svaka namirnica koja dolazi iz vrta puno je hranjivije od one koja danima putuje od proizvođača do kupca.

Otkrivamo koje namirnice možete posaditi već sada, a koje kada prođu mrazevi.

Salate – Sorte salate iz grupe maslenki sade se krajem marta, a kristalke polovinom aprila. Maslenke imaju sitnije glave pa se sade u razmaku od 20×20 centimetara i stižu krajem maja, a kristalke u razmaku od 30×30 centimetara i stižu za berbu krajem juna ili u julu.

Krastavci – Krastavci zahtijevaju mnogo topline, pa ih treba saditi krajem aprila ili početkom maja. Razmak između sjemenki treba da bude 1-1,2 centimetara. Od početka berbe u prvoj polovini jula treba ih redovno brati, pa čak i one koji su “zakržljali”.

Kupusi – Kelj, karfiol i kupus u kontinentalnom području uzgajaju se u proljeće, ljeto i jesen. Za proljetni uzgoj upotrebljavaju se sadnice iz zaštićenog prostora, a sade se početkom aprila, i to uz razmak od pola metra.

Paradajz – Možemo ga uzgajati od sadnica iz zaštićenog zagrijanog prostora, visokih oko 25 centimetara i debelih jedan centimetar pri dnu, 30 do 50 centimetara razmaka između biljaka. Visoke sorte vežemo uz kolac. Sade se čim prođu proljećni mrazevi.

Mahunarke – Grah mahunar treba mnogo topline pa ga ne treba sijati prije nego što se tlo ugrije. Obično se sije u kućice razmaknute 40 centimetara, po šest do osam zrna. Grašak se sije nešto ranije, čim se snijeg otopi, kao i bob.

Paprika – One se sade na ravnu površinu ili u gredice kada srednje dnevne temperature premaše 15 stepeni Celzijusa. Razmak je 60×20 centimetara.

Mrkva – Mrkvu sadimo krajem marta i početkom aprila u četvororedne trake, na razmak 20-25 centimetara, a između njih ostavljamo staze od 40-50 centimetara.

Luk – Crveni luk se sadi početkom proljeća, na razmak od 20×15 centimetara, a čim stabljike polegnu treba ga vaditi te ostaviti da se dobro osuši. Bijeli luk se sadi na isti način kao i crveni. Poriluk se sije u maju.

cafe.ba

Podijelite članak