Portal 072info

VRIJEME PUTOVANJA: Prije puta obavezno provjerite ovih osam stvari

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Počelo je vrijeme godišnjih odmora i mnogi planiraju skorašnje putovanje na more sa svojim obiteljima. Ne treba posebno naglašavati kako je najčešće prijevozno sredstvo upravo automobil. Baš iz tog razloga, vrlo je važno pravilno pripremiti vozilo, kako se na putu ne bi dogodili neki nepredvidivi i neželjeni scenariji.

Sigurnost svih putnika je najbitnija, pa bi stoga prije puta valjalo provjeriti primarne komponente vozila kako bi sigurno i bez mogućih kvarova stigli na željenu destinaciju.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Ako se ne razumijete u provjere i dijelove vozila i niste vični popravljanju, možda je najbolje onda cijelu stvar prepustiti profesionalcu i odvesti auto kod mehaničara, ali ako posjedujete određeno predznanje, ovi savjeti mogli bi vam biti od velike koristi.

1. Provjerite sve tekućine u automobilu .To podrazumijeva razinu ulja, rashladnu tekućinu, tekućinu za kočnice i vjetrobransko staklo. Ovo posljednje je izrazito bitno jer se pri velikim brzinama na staklo lijepe mnoge mušice i bube.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

2. Svakako provjerite kočnice i gume, jer su neispravnosti i kvarovi na njima izuzetno opasni. Disk pločice ne smiju škripati i nepravilno kočiti jer uzrok može biti njihova istrošenost. Gume su također iznimno bitan element automobila. Provjerite koliko su duboki utori na njima i ako su oni ispod 1.5 mm, trebali bi razmisliti o promjeni. Također, gume ne bi trebali biti napumpane ispod 1,8 bara jer se na taj način produžuje zaustavni put.

3. Ako se bliži vrijeme za promjenu ulja u motoru, učinite to prije nego krenete na put. Dugo putovanje dodatan je stres za motor i ukoliko ulje nije na zadovoljavajućoj razini, može biti izuzetno štetno za motor. Prilikom zamjene ulja, ne zaboravite i na filtere koji se mijenjaju istodobno kad i ulje.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

4. Provjerite akumulator. I kod suvremenih akumulatora preporučljivo je prije ljeta provjeriti razinu elektrolita u akumulatoru i po potrebi doliti destiliranu vodu. Ako je akumulator na izdisaju, obvezno ga izmijenite prije odlaska na put.

5. Prije puta operite automobil. Ne zato jer želite da on na autoputu bude ‘najljepši’, nego zato jer ćete tako očistiti sva stakla i time osigurati kvalitetnu vidljivost čak i u noćnim uvjetima.

6. Metlice brisača također su jako bitan element automobila koji se ne smije prepustiti slučaju. Ukoliko vas zateknu neke vremenske neprilike, kvalitetne metlice osigurat će vam dobru vidljivost i sigurnu vožnju.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

7. Svijetla i pokazivači smjera su ključni i ako su oni u kvaru, ne krećite na put. Ona osiguravaju da vas drugi sudionici u prometu vide i da vi vidite njih. Svi pokazivači smjera bi trebali biti u funkciji u suprotnom riskirate kaznu od prometne policije.

8. Za kraj provjerite imate li svu opremu u slučaju kvara automobila. To podrazumijeva reflektirajući trokut i prsluk, opremu za prvu pomoć, bateriju i alat za promjenu gume. Ukoliko je sve na broju, spremni ste za bezbrižno putovanje i zasluženi godišnji odmor.

abc.ba

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME