Vršnjačko nasilje u Elči Ibrahim-pašinoj medresi u Travniku?

ca2ba6a868d1dc8cd0fcb72369f9e823 XL

Poštovani roditelji, cijenjeni prijatelji,


Koristimo se prilikom informisati Vas o nedavnim dešavanjima u našoj školi a o kojima se priča i piše u nekim krugovima, posebno na društvenim mrežama. Zato nam je cilj da Vama, roditeljima naših učenika i prijateljima prenesemo zvaničnu verziju događaja.

Riječ je o incidentu koji se desio u toku malonogometnog turnira koji je roditelj A. Z., u svom prigovoru Školi na smanjenje vladanja njegovom sinu na vrlo dobro, okarakterisao kao vršnjačko nasilje i prikrivanje vršnjačkog nasilja.

O svim gore navedenim optužbama roditelj A. Z. je obavijestio kantonalne organe, Osnivača i pravne subjekte (Kantonalno ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta SBK-a, MUP SBK-a, Tužilaštvo SBK-a, Centar za socijalni rad, Instituciju ombudsmena, Vijeće roditelja, Upravni odbor Škole, Upravu za obrazovnje Rijaseta IZ-e i advokata).

Inspektorat Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta SBK-a je nakon pristigle prijave roditelja A.Z. izvršio nadzor cijelog slučaja, te sačinio detaljan zapisnik sa kojim je upoznat i dotični roditelj. Kantonalno tužilaštvo i MUP su također sa svoje strane obavili razgovor, u prisustvu roditelja, sa djecom koja su učestvovala u incidentu. Ni jedni ni drugi nisu imali ozbiljnije primjedbe na provedenu proceduru i postupke Škole.

Dragi roditelji i prijatelji, želimo naglasiti da je u vezi sa gore navedenim incidentom Škola poduzela sve potrebne radnje da se ustanove krivci i učesnici incidenta te da se srazmjerno učešću i krivici odredi disciplinska mjera. Ništa ni od koga nije bilo skriveno. Postoje službene zabilješke, izjave i zapisnici koji u detalje tretiraju ovaj incident.

Na osnovu dobijenih informacija direktor je sazvao Tim za suzbijanje vršnjačkog nasilja u Školi čiji su članovi predstavnici roditelja, nastavnika i učenika, te ih upoznao sa događajem. Na osnovu prezentiranih, dokumentovanih činjenica a shodno Protokolu o postupanju u slučaju vršnjačkog nasilja Tim je jednoglasno zaključio da nije bilo elemenata vršnjačkog nasilja.

Roditelj A. Z. ima dvoje djece u Medresi. Medresa od početka stipendira oboje njegove djece u iznosu od 50% od ukupne participacije roditelja za troškove internata. Roditelj A. Z. je prethodne dvije godine bio član Vijeća roditelja na čijim sjednicama je mogao iznositi direktno svoja eventualna nezadovoljstva ili nezadovoljstva drugih roditelja i tražiti da se nepravilnosti ili loši postupci pojedinaca ili Škole isprave i otklone. Roditelj A. Z. je u dvije godine svog mandata u Vijeću roditelja iznosio najčešće riječi hvale kako na uposlenike tako i na rukovodstvo Škole.

Stoga nas uveliko iznenađuju neprimjerena reakcija roditelja A. Z. u gore spomenutom slučaju i iznesene neistine i optužbe na račun Medrese. Mi smo uputili prijavu poslodavcu spomenutog roditelja sa molbom da se upozori da je dužan pridržavati se Etičkog kodeksa u javnom nastupu, te smo upozorili na njegov neprimjeren odnos i prijetnje koje je uputio prema uposlenicima Škole.

Poštovani roditelji i prijatelji Medrese,

Misija Medrese je da odgaja i obrazuje našu djecu u duhu islama i pozitivnih civilizacijskih vrijednosti. Medresa opstoji na Božijoj milosti, podršci prijatelja i povjerenju roditelja, te je stoga nezamislivo da ista dozvoljava ili podržava vršnjačko nasilje, zlostavljanje ili maltretiranje djece na bilo koji način.

Dakle, može se desiti trenutni neželjeni sukob vršnjaka kao i u svakoj drugoj školi, ali se odmah poduzimaju propisane radnje sankcionisanja vinovnika sukoba kao što je bilo i u gore navedenom slučaju, a koji su utvrđeni Kantonalnim protokolom o postupanju u slučaju vršnjačkog nasilja u Školi, Kućnim redom i ostalim normativima Škole.

Na kraju, pozivamo roditelja A.Z. da kroz razumijevanje i saradnju rješavamo eventualne probleme, jer smo to radili i prije ovog slučaja, što je u duhu onoga čemu odgajamo našu djecu.

Zahvaljujemo na razumijevanju!

Mahsuz selam.

Uprava Škole

Prethodni članakWhatsApp omogućio korisnicima da preslušaju glasovne poruke prije nego ih pošalju
Sljedeći članakKatastrofalna finansijska situacija: Radnici BHRT-a održali protest upozorenja