Portal 072info

VSTV BiH za obnovu objekata pogođenih poplavama 2014. osiguralo preko 2,75 miliona KM

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Visoko sudskog i tužilačko vijeće BiH brojnim aktivnostima i preko IPA fondova Evropske unije osiguralo je oko 2,75 miliona KM za obnovu pravosudnih institucija pogođenih poplavama u maju 2014. godine, javlja Anadolu Agency (AA). 

 

Tim povodom VSTV BiH je organizovalo prezentaciju aktivnosti i rezultata rada na obnovi pravosudnih institucija koje su pretrpjele veliku štetu u poplavama.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Također, su dodjelili zahvalnice prijateljim iz međunaordne zajednice koji su pomogli i pokazali veliko razumijevanje za izvanredni problem i nepogodu koja je zadesila BiH.

“Odmah po saznanju o poplavama, Visoki sudski i tužilački savjet je, svim dostupnim kanalima, nastojao prikupiti podatke o sigurnosti nosilaca pravosudnih funkcija i njihovih porodica te osigurati im adekvatnu pomoć. Zatim su predstavnici VSTV-a izašli na teren i izvršili analizu stanja objekata pravosudnih institucija koje su stradale u poplavama”, rekao je Milan Tegeltija, predsjednik VSTV BiH i nastavio:

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Na temelju procjena i analize nastale štete, na donatorskoj konferenciji i kroz naknadno poduzete aktivnosti, prikupljena su sredstva u vrijednosti preko dva miliona i 750.000 KM. Jedan milion je prikupilo VSTV BiH kroz projekte i višegodišnja kapitalna ulaganja. Ostatak smo osigurali zahvaljujući međunarodnim donatorima. Zbog toga smo duboko zahvalni našim donatorima što su nam u vanrednoj situaciji omogućili da pravosudne institucije u pogođenim područjima što prije obnovimo.”

Admir Suljagić, diretor Sekretarijata VSTV BiH, pokušao je detaljnije objasniti šta je sve do sada urađeno, i šta će tek biti na obnovi pravosudnih institucija pogođenih poplavama 2014. godine.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Urađeno je puno na sanaciji pravosudnih institucija. Vrlo bitna aktivnost koju je Sekretarijat VSTV-a poduzeo je i rekonstrukcija uništenih spisa pomoću Sistema za upravljanje predmeta, CMS-a. Na osnovu saglasnosti predsjednika sudova u BiH, VSTV je za 17 advokata, čije su kancelarije pogođene poplavama, pomoću podataka iz CMS-a kreirao spisak predmeta sa informacijama o brojevima predmeta, sudu pred kojim se postupak vodi, postupajućim sudijom, te statusom predmeta. Na ovaj način je ovim advokatima omogućeno da rekonstruiraju vlastite spise za 3.547 predmeta. Na osnovu procjene štete na objektima i IKT i uredskoj opremi, utvrđen je ukupan iznos potreban za sanaciju i rekonstrukciju objekata pravosudnih institucija. To je iznos od 1,87 miliona KM, a od toga za naknadu oštećene IKT i uredske opreme otpada iznos od 332.500 KM”, kazao je Suljagić.

Tokom poplava maja 2014. godine najveću štetu pretrpjele su prvosudne institucije: Osnovni sud Doboj, Okružno tužilaštvo Doboj, Okružni sud Doboj, Okružni privredni sud Doboj, Odjeljenje Osnovnog suda u Modriči smještenog u Šamcu i Odjeljenje općinskog suda u Zavidovićima smještenog u Maglaju. Štetu su pretrpjeli i Općinsku sud Kakanj, Općinski sud Sanski Most, Općinski sud Gradačac, Osnovni sud Prijedor, Okružni sud Bijeljina, Općinski sud Orašje i Općinski sud Travnik.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Najveći iznos od 1,6 miliona KM za obnodu pravosudbnih institucija u BiH odvojila je Evropska unija preko IPA fondova, zatim Vlada Norveške 749.000 KM, Vlada Švedske 50.000, Vlada Švajcarske 64.000, USAID 99.000 i UNICEF 11.000. Za sada je utrošen dio prikupljenih sredstava, dok će sredstvima Evrospke unije tokom 2016. godine biti realizovano još nekoliko projekata sanacije pravosudnih institucija u BiH.

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

dino pasalic knjiga promocija