AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Regija / Vijesti

Iako je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavljivao da će prvi u Srbiji primiti vakcinu protiv korona virusa, od tog obećanja datog u augustu prošle godine do danas, prošlo je sedam mjeseci, a da ga nije ispunio.

Ako se računa od datuma kada su prva cjepiva stigla u Srbiju, što je bilo krajem prosinca, sada brojimo već kraj trećeg mjeseca njegovog odugovlačenja s cijepljenjem. Jučerašnja izjava da će primiti baš kinesko cjepivo, u inat Europskoj uniji koja ozbiljno razmatra da za prelazak preko granice priznaje samo cjepiva zapadnih proizvođača, to je osmi put da Vučić obećava nešto što nikako da se dogodi.

“Ja ću prvi primiti vakcinu. Čekam da naši stručnjaci kažu da je dobra”, rekao je predsjednik Srbije 22. augusta prošle godine na TV Prva.

Četiri mjeseca kasnije, 23. decembra, kada je najavio početak cijepljenja protiv Covida-19, srpski predsjednik je po prvi put promijenio mišljenje i rekao da će to biti premijerka Ana Brnabić, ministrica Darija Kisić Tepavčević ili on.

“Nekoga od nas ćemo staviti za drugu, da pokažemo ljudima da je dobra svaka vakcina koju naš zdravstveni sistem dobije”, opravdao je svoju promjenu mišljenja.

PRVO ANA I DARIJA

Cijepljenje u Srbiji službeno je počelo 24. decembra, a prva koja je primila Pfizerovo cjepivo bila je premijerka Ana Brnabić. Istog dana cijepili su se ministrica Kisić Tepavčević, kao i epidemiolog Predrag Kon.

Brnabić je tada izjavila da će predsjednik Vučić vjerojatno primiti kinesko cjepivo protiv koronavirusa, te da je dogovor s njim bio da njih dvoje prime dva različita cjepiva. Premijerka je navela i da se u najskorije vrijeme očekuju cjepiva od kineskog “Sinofarma”, kao i određene količine ruskog Sputnjik V.

Vučić se, međutim, ni tada nije cijepio. Rusko cjepivo prvi su dobili predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić i ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin.

O svom cijepljenju Vučić je ponovo pričao nakon svečanog otvaranja gondole na Zlatiboru, 14. januar.

Tada je rekao da je ipak odlučio – pričekati.

AHA, TI ĆEŠ SE SNAĆI

“Kada sam želio primiti vakcinu, rekli su, aha ti ćeš da se snađeš, pa ćeš prvi da primiš vakcinu, a što ćemo mi ostali i naš narod. Ja pripadam običnom narodu i želim da dijelim njihovu sudbinu”, rekao je tada predsjednik Srbije.

Samo dva dana kasnije Vučić je na aerodromu dočekao isporuku milijun doza kineskog cjepiva, proizvođača “Sinofarm” i rekao da će se cijepiti za sedam dana.

“Za sedam, osam dana ću i ja da se vakcinišem. Važno mi je da nisam bio među prvima, da ne kažu – sebe si spašavao”, naveo je Vučić.

Isto je najavljivao i tri dana kasnije, 19.januar, kada je nakon zajedničke sjednice državnog vrha i Operativnog tima za cijepljenje, izjavio da će se najvjerojatnije cijepiti za vikend – jer je nešto boležljiv.

NEŠTO SAM BOLEŠLJIV

“Ja sam nešto bio boležljiv, pa mi je Zlatibor (Lončar) zabranio do vikenda. Tako da ću ja za vikend najvjerojatnije primiti kinesku vakcinu”.

Nije se dogodilo.

Uslijedilo je još jedno gostovanje na televiziji, kada je objasnio da se još nije cijepio jer “nije toliko bolestan”.

“Ne znam kad će doktori dozvoliti mojim roditeljima da se vakcinišu. Ja bih primio kinesku vakcinu, ali razmišljam ima li smisla, jer ipak sam mnogo mlađi i nisam toliko bolestan da budem u prvih 500 hilkjada vakcinisanih. Sramota me je kad vidim da postoje neki koji nemaju nikakve komorbiditet, ali koji su se ugurali da dobiju tu vakcinu, zato što su važni. To treba da radi predsjednica Vlade Srbije i ministri kako bi pokazali primer drugima”, naveo je Vučić.

Nakon toga, prošlo je dosta vremena, a da Vučić nije govorio o svom cijepljenju, niti je stizala vijest da je to obavio.

ČEKAJU MEROŠINA ILI ŽAGUBICA

Onda je početkom februara, iz čista mira, obavijestio javnost da će se cijepiti u Merošini ili Žagubici.

“Kada se vratim u Srbiju, osobno ću posjetiti neka manja mjesta, kako bih vidio zašto u tim mjestima vakcinacija slabije napreduje. Ja sam rekao da ću se vakcinisati u nekom manjem mjestu, to će biti Merošina ili Žagubica, želim da mi vakcinu da lokalna sestra, a kao što sam već ranije rekao, želio bih da primim kinesku vakcinu”, rekao je predsjednik Srbije.

Na posljetku, vijest o tome da će Europska unija preko svojih granica primati bez PCR testa samo one cijepljenje Pfizerom, Modernom, Astra Zenecom ili cjepivom Jonson i Jonson, Vučića je zatekla u Bahreinu.

E, BAŠ ĆU KINESKU

Predsjednik Srbije odatle je poslao još jednu poruku da će se solidarizirati s narodom i primiti baš kinesko cjepivo. U Žagubici ili Merošini.

“Pošto sam rekao da ću biti sa svojim narodom, ja ću u četvrtak ili petak u Merošinu ili Žagubicu i primiti ću baš kinesku vakcinu” rekao je Vučić za Pink i dodao da će morati izvaditi antitijela da bi mogao putovati.

“Do tada ja ne mogu ići u Bruxelles. Nemate pojma koliko mi je žao i teško zbog toga, užasno”, dodao je Vučić komentirajući vijest da bi EU mogla donijeti odluku da priznaje samo ona cjepiva koje su oni odobrili, a da ne priznaju kinesku.

Nije problem, Srbija će pričekati i do četvrtka.