Portal 072info

Vučić: BiH – najteže pitanje na Balkanu

Prvi potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić ocijenio je da je BiH najteže pitanje na Balkanu, istakavši da u ovom trenutku lično ne vidi lako rješenje za BiH.

“O tome sam razgovarao i sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton i sa nemačkim zvaničnicima. Moja pamet nije ni blizu dovoljna, niti vidim tako jednostavno i lako rešenje, osim što smatram da je važno da sve bude urađeno u dogovoru tri naroda na miran i demokratski način. To bi bilo rešenje koje će Srbija podržati”, naglasio je Vučić.

On je danas na konferenciji za novinare, nakon susreta sa austrijskim šefom diplomatije Sebastijanom Kurcom, rekao da je svom sagovorniku prenio “da je BiH jedino pitanje koje ga plaši u razgovorima i od kojeg čuva Srbiju”, jer je to najteže pitanje na Balkanu.

Vučić je naveo da se Srbija ponaša u skladu sa obavezama iz Dejtonskog sporazuma i da ni na koji način ne ugrožava bilo čiju stabilnost i teritorijalni integritet, već svojim ponašanjem i izjavama podstiče stabilnost u regionu.

Na pitanje da li će Srbija i Austrija pokrenuti neku zajedničku inicijativu za stabilnost BiH ili neku vrstu ustavnih promjena, Kurc je rekao da smatra da treba napraviti “polazište za reforme u strukturi BiH” i da BiH bude u stanju da preduzme potrebne korake za privredni uspon.

“Koliko možemo da to podržimo – mi ćemo učiniti, jer je u našem interesu da dođe do razvoja. S tim u vezi smo već razgovarali sa drugim ministrima i svi smatramo da je veoma važno da ne izgubimo BiH iz vida”, naglasio je Kurc.

Prema njegovim riječima, važno je napomenuti da religijska i etnička struktura i razlike u BiH predstavljaju izazov, a uz to treba dodati i sve veće frustracije i proteste protiv korupcije.

Agencije

Podijelite članak