Vučić donio prvo zlato iz fizike za BiH, sprema se za Svjetsku olimpijadu

Vucic donio prvo zlato iz fizike 696x419 1

Da učenik banjalučke Gimnazije Marko Vučić fiziku i matematiku ima u malom prstu, potvrđuju brojna takmičenja na kojima je ovaj sedamnaestogodišnjak postigao briljantne rezultate, a odmjeravajući znanje sa vršnjacima sa cijelog Balkana, donio je i prvo zlato iz fizike za BiH.

Istorijski rezultat ovaj gimnazijalac postigao je na Drugoj balkanskoj olimpijadi iz fizike za učenike srednjih škola, koja je zbog pandemije korona virusa krajem oktobra održana onlajn. Na takmičenju je učestvovalo 48 srednjoškolaca iz 12 zemalja, a mladi Banjalučanin, uz prvu zlatnu medalju za BiH sa jednog međunarodnog takmičenja iz fizike, po broju bodova osvojio je treće mjesto u ukupnom plasmanu.

Vučić, učenik trećeg razreda matematičkog smjera banjalučke Gimnazije, priča da je ovo takmičenje trebalo da bude održano u Rumuniji, ali da su sticajem okolnosti zadatke rješavali iz Sarajeva.

“Na takmičenju smo dobili četiri zadatka, koja smo morali da riješimo u roku od četiri sata. Stigao sam sve da uradim, s tim da sam imao nekoliko greščica. Iako sam osvojio zlatnu medalju, ne znači da sam najbolji. Svi su bili jednako dobri”, skromno priča Vučić i dodaje da je ipak lakše raditi testove uživo, jer u slučaju nekih nejasnoća u vezi sa zadacima, učesnici odmah mogu da se konsultuju sa organizatorima.

Što se tiče priprema, Vučić kaže da mu je, zahvaljujući znanju iz fizike sa prethodnog takmičenja, ovog puta mnogo manje vremena trebalo za to.

Copy

“Za ovo, kao i za prethodno takmičenje, koje je održano ljetos, pripremao sam se onlajn. Mnogo su mi, kao i ostalim učesnicima iz BiH, pomogli voditelji ekipe, studenti Majra Šišić sa Odsjeka za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu i Jelena Lazić sa Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu. One su držale onlajn časove nekoliko sedmica prije takmičenja”, kazao je Vučić, koji ništa manje nije ponosan ni na bronzanu medalju sa Evropske olimpijade iz fizike, zbog činjenice da je to jedno od najvećih takmičenja iz fizike, poslije Svjetske olimpijade.

Ovom gimnazijalcu, pored fizike, odlično ide i matematika, zbog čega, kako kaže, još nije siguran koji fakultet će upisati po završetku srednje škole.

“Moja prva ljubav je matematika. Još u petom razredu počeo sam da učestvujem na takmičenjima iz matematike. Nakon što sam se upoznao sa čarima fizike, uslijedila su takmičenja i iz ove oblasti. Danas se uporedo takmičim iz matematike i fizike, jako je zanimljivo”, ispričao je Vučić, koji uprkos pandemiji nije odustao od vrijednog rada i truda za svoju bolju budućnost. Jedno od posljednjih takmičenja iz matematike na kojem je Vučić učestvovao je Internacionalna olimpijada iz matematike, koja je održana u septembru, a na kojoj je, takođe, osvojio bronzanu medalju, piše Glas Srpske.

Njegov plan je, kaže, da učestvuje i na Svjetskoj olimpijadi iz fizike, koja bi trebalo da bude održana onlajn u decembru.

Takmičari

Na Drugoj balkanskoj olimpijadi iz fizike za učenike srednjih škola iz BiH su učestvovali i Nikola Lakić iz bijeljinske Tehničke škole “Mihajlo Pupin”, Fatih Žgalj iz Prve bošnjačke gimnazije u Sarajevu, kao i Dženan Midžić iz Gimnazije Bihać. Oni su, takođe, pokazali dobre rezultate, pa su tako Fatih Žgalj i Nikola Lakić osvojili bronzane medalje, a Dženan Midžić je dobio pohvalu.

Prethodni članakZaključno sa oktobrom u BiH bilo blokirano 96.485 računa firmi
Sljedeći članakKako je završio Miškov autobus iz “Ko to tamo peva”?