Vučić: Laž da Srbija planira napad na Kosovu, oni pripremaju likvidaciju naših ljudi

vucic 1
Podijelite vijest

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je ugostio danas oko 180 mladih sportista sa Kosova, iz RS i dijaspore koji učestvuju u kampu “Srbija te zove 2022”. 

Nakon toga, Vučić se obratio okupljenim novinarima. On je, komentarišući dijalog sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem, rekao da će putovati u Brisel na razgovore, ali da je skeptičan po pitanju ostvarivanja bilo kojih rezultata.

– Oni sve što su rekli, jeste da će da nameću svoju volju. Njih briga šta će i da kaže Beograd, pa ne znam ni čemu služi dijalog. Oni koji su rekli da treba da se razgovara o ZSO, kao i da ona mora da bude u skladu sa ustavom Kosova, evo da ih upitam, da li se šale? Što smo onda pregovarali – upitao je Vučić.

ČITAJ JOŠ:  I Konaković u simbiozi sa Dodikom, hoće li u Beograd na konsultacije sa Vučićem?

Pritisak na Srbiju

On je dodao kako se “ubijaju mjesecima”, a onda se od Srbije traži da bude u skladu sa ustavom Kosova. Vučić ističe da se tako želi izvršiti pritisak na Srbiju.

Predsjednik Srbije je poručio Kvinti da dolaze u dobroj vjeri, ali da natjeraju Srbe da sami učestvuju u uništavanju svoje zemlje, kako kaže Vučić, ne mogu ni sanjati.

– Više puta sam ukazivao na izjave koje pripremaju teren, u kojima valjda žele da me obavijeste kako će oni to sve da sprovedu u djelo. OK, kažite nam da pravo ne postoji, da vas ne interesuje Rezolucija 12 44 , kao i pravo UN, koje toliko spominjete kada je sukob u Ukrajini u pitanju, ali kada je u pitanju ovaj dio Evrope i svijeta, to vas ne zanima – izjavio je Vučić.

ČITAJ JOŠ:  I Konaković u simbiozi sa Dodikom, hoće li u Beograd na konsultacije sa Vučićem?

Laži u svjetskim medijima

On je dodao kako mogu da urade šta žele, ali da to neće biti uz blagoslov i saglasnost Srbije, te da vjeruje da će se u septembru na Skupštini analizirati situacija na Kosovu.

Vučić je također izjavio kako nikome neće dozvoliti da otvara nikakvu vatru po bilo kome. Potom je rekao da su laži objavljene u svim svjetskim medijima, kako Srbija negdje nekoga napada.

– Nemaju čime da se pohvale pa idu sa izmišljanjima. Spominju Rusiju, a čak je i Zaharova rekla da nismo tražili nikakvu pomoć. Šta izmišljate više? Mi imamo svoju zemlju i Ustav, međunarodno pravo na svojoj strani. Laž da Srbija planira napad na Kosovu, oni pripremaju likvidaciju naših ljudi – izjavio je Vučić.