Vučić najavio posjetu Erdoanu naredne sedmice

9 2
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će tokom sljedeće nedjelje otići u kratku posjetu predsjedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoanu (Recep Tayyip Erdogan) sa kojim će imati važne razgovore o regionalnim pitanjima, javlja Anadolu Agency (AA).

U Beograd stižu Merkel i fon der Lajen

Vučić je na konferenciji za novinare najavio da će 13. septembra u Beograd doći njemačka kancelarka Anhela Merkel (Angela) i da će on tri ili četiri dana nakon toga otići u posjetu Erdoanu. Rekao je da želi da zahvali Merkel za sve što je učinila za Zapadni Balkan, za Srbiju kada joj je Hrvatska 2015. godine uvodila sankcije i naglasio da dolazi “prva žena države sa kojom Srbija ima ogromnu trgovinsku razmjenu”.

Krajem septembra, dodao je, u posjetu Srbiji će doći i predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen. Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine Vučić je ocijenio da napretka nema jer kosovski predstavnici “ne samo da ne žele dogovor, nego ne žele ni razgovor”. Rekao je da je u tehničkom dijalogu, održanom u utorak postignut mali napredak po pitanju nestalih, ali da je to “jedina dobra vijest”.

Politika Srbije

Vučić je rekao da je ono sa čim albanska strana dolazi u Brisel “uvrijedljivo za svakoga”. Naglasio je da Srbija ni na koji način “nije zainteresovana da ruši nezavisnost ni Crne Gore ni Hrvatske ni Bosne i Hercegovine, niti bilo koje druge zemlje u regionu”.

Politika Srbije, dodao je, mora da bude da se “sačuva svaka glava” i naglasio da ni on lično, niti bilo ko u Vladi Srbije, ne želi da se majkama djeca vraćaju u kovčezima. Vučić je poručio da će Srbija dati sve od sebe da nastavi štampanje udžbenika na albanskom i za srednje škole, a ne samo za osnovnu.

Naveo je da Srbija želi da uradi sve što može da dio Albanca uvede u sistem “i kao policajce i ljekare” i u sve druge državne institucije, ali da će tražiti da se dobro zna kojoj državi pripadaju i naglasio da oko toga “nema cjenkanja i niti oko toga može da bude polemike”.

Poslije ustoličenja mitropolita Srpske pravoslavne crkve (SPC) Joanikija na Cetinju, ocijenio je Vučić, započeta je “orkestrirana i dobro organizovana kampanja protiv Srbije i njega lično”.

​​​​​​​Rekao je i da su počeli napadi iz Hrvatske i Crne Gore, i da je pročitao da su ga “pojedini strani predstavnici” optužili da preko SPC “želi da pravi ‘veliku Srbiju'”, ali i za “partnerstvo” sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem, prenosi “Anadolija”.