Vučić: Napraviti ćemo 5.000 dronova samoubica

Vučić: Napraviti ćemo 5.000 dronova samoubica

Tokom prikaza najnovijih proizvoda Vojnotehničkog instituta Vojske Srbije, srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić nije krio zadovoljstvo. Između ostalog Vučić je govorio o promjenama u savremenom ratovanju i svim izazovima koje ono nosi. 

– Sve mijenjamo u vojsci, bukvalno sve iz koncepta sadašnje četiri brigade, lokalizovane po mestu stanovanja, sve ćemo drugačije da radimo, neću još da govorim, dakle kako ćemo kroz divizije, pukove i sve drugo da uvezemo, da u svakom trenutku imamo mogućnost dejstva i djelovanja na bilo kojem delu teritorije, plus dodatno ojačanje – rekao je Vučić.

Naročiti akcenat Vučić je stavio u uvođenje drona-samoubice Komarac-1 u naoružanje Vojske Srbije. Naime, dron je naoružan minobacačkom minom 60 milimetara koju proizvodi valjevski “Krušik”. Uopšte, radi se o konceptu jednosmjernih dronova za uništavanje različitih tipova ciljeva uz malu cijenu koštanja. 

– Krušik će sve svoje mine da isporuči, one koje idu na te Komarce, dakle 5.000 onih koji mogu da nanesu ozbiljnu štetu i lako oklopnim vozilima ali i neprijateljskoj pješadiji unosi haos. Zamislite da imate na kilometar udaljenosti neprijateljske rovove, pošaljete Komarce i sa lakoćom ćete osvojiti tu borbenu liniju – zaključio je srbijanski predsjednik. 

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica