Portal 072info

Vučić: Ne grade se autoputevi da bi njima išli tenkovi, nego da spajaju ljude

Intoniranjem himni RS i Srbije počela je ceremonija otvaranje novoizgrađene dionice autoputa “9. januar od Prnjavora prema Doboju.

Na otvaranju prisustvuju predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Srpske Nedeljko Čubrilović, premijer RS-a Željka Cvijanović, ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić, ali i premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Temelji za razvoj

– Ova dionica dio je mreže autoputeva RS. Naslijedili smo svojevremeno veoma lošu saobraćajnu infrastrukturu, a sada imamo moderne autoputeve. RS sada ima neophodan temelj za razvoj trgovine i turizma. Odgovorno gradimo RS. Sa ponosom ovaj autoput nosi ime prema jednom od najvažnijih datuma u istoriji RS. Mrežom autoputeva učvrstit ćemo veze RS i Srbije, ali i Banje Luke i Sarajeva. Građani oba entiteta će imati obostranu korist izgradnjom ovih saobraćajnica, kazao je Čubrilović na ceremoniji.

Nakon njega prisutnima se obratio Vučić koji je rekao da su već nekoliko imali dogovore da otvare ovaj autoput. Kako je naveo, mnogi su mislili da je 36 kilometara malo i da premijer Srbije ne treba tu da govori.

– Oni koji su pravili 36 kilometara znaju koliko je to mnogo. Ovih 36 kilometara znači i nove investicije i više posla za ljude u RS i moći će da obezbijede poslove na svojim ognjištima. Vidio sam koliko nama Srbima novca stiže od naših porodica koje žive u inostranstbu. Došao sam i zato što izgradnja autoputa znači da znaš gdje ideš i da znaš cilj. Ali, sve to govori da želimo da gradimo, a ne da rušimo. Ono što govorim nije uvijek popularno, ali želim da kažem da su nemir i stabilnost poterebniji nego ikada. Autoputevi se ne grade da se njime kreću tenkovi nego ljudi. On treba da spoji sve – kazao je Vučić.

On je dodao da je dobro što će RS ovim putem preko Doboja biti bolje spojena sa Sarajevom.

– Nikada više ne treba da prebrojavamo mrtve. Moramo dobro da znamo šta nam je cilj. Nikada nećete čuti riječi pokusaja pritiska među Srbima. Ali, tenzije morate spustiti i moje je da vam to kažem. Najbrže ćemo napredivati u miru. To je najbolje moguće rješenje. I zato vas molim da uradite sve što možete. Nama Srbima je mudrosti nedostajalo, ali hrabrosti nikada. Treba nam više mudrosti. Samo tako možemo da živimo u miru sa našim komšijama Hrvatima i Bošnjacima. Hoćemo da brojimo fabrike i kilometre, a ne mrtve. Tih 36 kilometara jesu put u budućnost.- kazao je Vučić.

Obećao je da će dati sve od sebe da RS poveže sa Srbijom jer zna, kako je rekao, koliko RS voli Srbiju.

– Poštujemo naše prijatelje iz BiH, ali nikada nejmojte da posumnjate u našu ljubav prema RS i prema narodu koji u njoj živi. – rekao je premijer Srbije.

Dodik je rekao da je autoput nada, čekanje, sposobnost te da je ponosan na sve koji su radili.

Radna pobjeda

– Čestitam narodu RS na ovoj velikoj radnoj pobjedi. Nismo stali, a od sada ćemo se brže kretati. Želimo da integrišemo ove krajeve. Naš cilj je da izgadimo autoput za sve, bez obzira na razlike. Naša želja je da povežemo RS sa Srbijom. Projektovat ćemo i dodirne tačke kod Višegrada i Užica. Srbija je naša značajna pomoć. Srbija želi povezati čitav region. Moramo da se borimo da naša komunikacija ide ka dobru. I mi smo usmjereni u čuvanje mira. Ne mislimo o tenkovima. RS želi da bude dio mirnih rješenja. Autoput za nas predstavlja dokaz naše sposobnosti i našeg trajanja. Naša namjera je da nastavimo da gradimo autoputeve – kazao je Dodik.

Izgradnja 36 kilometara autoputa je trajala četiri godine, a finansirana je kreditnim sredstvima Evropske banke za obnovu i razvoj u iznosu od 185 miliona eura.

Izvođač radova je konzorcijumom firmi “Integral inženjering” Laktaši i “Granit” Skoplje.

Cijela trasa Banja Luka-Doboj trebala bi biti završena do 2018. godine.

1

Vučić, Cvijanović i Dodik na otvaranju autoputa

Također, stiglo je i stotinjak bajkera čiji defile prema Doboju će početi nakon što Dodik i Vučić otvore autoput.

Avaz.ba

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box