Vučić se sastao s Dodikom u Beogradu: Kaže da će jedinstvo srpskog naroda biti potvrđeno na Saboru

Vučić se sastao s Dodikom u Beogradu: Kaže da će jedinstvo srpskog naroda biti potvrđeno na Saboru

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić saopćio je da se sastao sa predsjednikom bh. entiteta Republika Srpska Miloradom Dodikom, sa kojim je razgovarao o pripremama za “Sabor srpskog naroda”.

“Odličan sastanak sa Miloradom Dodikom. Pripreme za Sabor 8. juna osnovna tema razgovora. Jedinstvo srpskog naroda bit će snažno potvrđeno”, napisao je Vučić na svom Instagram profilu.

Dodik je na konferenciji za novinare 23. maja rekao da će na “Saboru srpskog naroda” tražiti podršku od rukovodstva Srbije u vezi sa “razdruživanjem” RS i Federacije BiH.

Vlada RS, uoči usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici sastala se i najavila da će kreirati sporazum koji će biti upućen Federaciji BiH o “mirnom razdruživanju” u Bosni i Hercegovini.

“Sabor srpskog naroda” je bio zakazan za 5. i 6. maj, na Uskrs i Đurđevdan, ali je odgođen jer je Dodik tražio od Vučića da se Sabor održi nakon usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je na sjednici 23. maja usvojila Rezoluciju kojom se 11. juli proglašava Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici i osuđuje negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

Za Rezoluciju u Skupštini UN-a glasale su 84 države, protiv je bilo 19, dok je 68 bilo suzdržanih.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica