vucic
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Regija / Vijesti

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučič konstatovao je danas da Srbija ekonomski zaostaje za EU, ali se približava velikom brzinom članici Unije – Bugarskoj, čiji nivo može dostići do kraja godine.

Kurbani 2021

On je pri tom primijetio da se uvijek poredite sa neposrednim okruženjem, onima koji imaju iste uslove.

Ako pogledate prije sedam godina imali smo plate niže od BiH za 40 eura, od Crne Gore za 160 eura. Danas Srbija ima više plate za 30 eura od Crne Gore. Srpski javni dug je 58 posto, a Crne Gore preko 180 posto – ukazao je on za TV Pink.

Vučić je rekao da je pozicija Srbije izuzetno dobra.

Dodao je da, prema zvaničnim podacima, Srbija za 60 eura ima veće plate od BiH. To su ozbiljni rezultati postignuti za kratko vreme.

– Naša stopa rasta prošle godine bila je minus 1, a kod prvog do nas bila je minus 5, a bilo je i minus 15 – dodao je on, prenio je Blic.

Vučić je istakao da Srbija zaostaje za EU, ali se približava velikom brzinom članici Unije Bugarskoj.

– Možemo da budemo do kraja godine na istom nivou, uprkos tome što su oni dobili 40 milijardi bespovratne pomoći od EU, a mi mnogo manje – dodao je on.

Prema njegovim riječima to pokazuje da je Srbija izgradila sistem i da može sama da radi i izgrađuje. Istakao je da je Srbija ubedljivo po ekonomskom rastu prva u regionu, te odbacio suprotne tvrdnje.

Za one koji negiraju te podatke kazao je da se njihove sve definijcije i analize kose sa realnim životom.

Vučić je izjavio da ne razumije kritike njegove najave da će minimalac biti 300 eura, dodajući da je svjestan da ni to nije dovoljno, ali da je svakako bolje nego ranijih 159 eura, koliko je minimalac iznosio prije osam godina.

Vučić je primijetio da su poslije njegove najave da će se pokušati da minimalac bude 300 eura, umjesto 159 koliko je iznosio prije nekoliko godina, prvo “skočili” pojedini sindikalni lideri, rekavši da ne može da se živi sa 300 eura, prenio je Blic.

– A, moglo je sa 159 eura…? Znam da ne može da se živi sa 300 eura, ali ipak može nešto lakše nego sa 159. To je gotovo sto procenata više nego prije devet godina – rekao je Vučić za TV Pink.