Portal 072info

Vučić: Strašno su nam važni dobri odnosi sa BiH

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Srbiji strašno važno da ima dobre odnose sa BiH, i dodao da su jako važni i dobri odnosi sa Hrvatskom za koju ima samo jednu molbu – da odustane od nabavke balističkih raketa.

Odgovarajući na opasku novinara da su odnosi Beograda i Sarajeva kao na klackalici, Vučić je poručio da niko, bez obzira koje je nacionalnosti, ne bi mogao da ima primjedbu na njegov govor u Banjaluci na obilježavanju Dana Republike Srpske.

“Ja vas ne pitam ni za koga radite ni koje ste nacionalnosti, ali zar imate primjedbe na ono što sam rekao u Banjaluci. Nijedan normalan čovjek na kugli zemaljskoj, ni u BiH ni u Srbiji, nije mogao da ima primjedbu”, rekao je Vučić obraćajući se novinaru koji je postavio pitanje.

On je poručio da Srbija želi dobre odnose sa BiH, da je vlada u to mnogo uložila, a ako je, kako je rekao, negdje pogriješila – spremna je da to ispravi.

Upitan za eventualno raspisivanje referenduma u Republici Srpskoj, Vučić je rekao da se o tome izjasnio direktno pred predsjednikom RS Miloradom Dodikom, te da svoj stav o tome nije promijenio.

Vučić je ujedno podsjetio da Srbiju i RS vezuje Zakon o specijalnom odnosu, kao i Dejtonski sporazum, ali i činjenica da građani RS i Srbije pripadaju istom narodu.

Ponovio je da Srbija nema namjeru da vrši pritisak na bilo koga u drugoj zemlji i govori kako da donosi odluke, ali ne poriče da vlada i predsjednik razgovaraju i sarađuju.

Govoreći o odnosima s Hrvatskom, Vučić je rekao da između dvije strane ne mora biti slatkih riječi, ali su neophodna dobra djela.

Objašnjavajući da u odnosima nema problema, on je rekao da je prvi čestitao HDZ-u na pobjedi na izborima, jer je, prema njegovim riječima, “u politici mator, pa je znao u pravom trenutku da se ne može formirati vladu protiv nekoga ko ima predsjednika i pobijedio je na izborima.

“Znao sam da će HDZ da pobijedi i zato sam im i čestitao”, rekao je Vučić i dodao da će potruditi da Hrvatima uvijek prvi čestita.

bh-index.com

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box