Vučić: Stravičan zločin se dogodio u Srebrenici

vuci
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Gost specijalnog izdanja emisije Fokus na Televiziji B92 bio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Odmah na početku, kada je u pitanju “non paper” koji prekraja granice na Balkanu Vučić je naveo da nije vidio dokument.

S druge strane, Edi Rama navodi je vidio dokument, a predsjednik Hrvatske Zoran Milanović smatra da povezanost Vučića sa „non paperom“ prevazilazi maštu.

-Nisam vidio mapu, nisam vidio plan – kaže Vučić i navodi da nije neko ko će lažno nekoga da optuži, a da nešto nije vidio, misleći na Janeza Janšu koji se u medijima povezuje sa “non paperom”.

-Lagao bih kad bih bilo šta drugo rekao – dodaje.

-Ali, ja to nisam vidio i ne mogu ništa da kažem, ni da zamjerim ni da pohvalim. Ne znam gdje su to vidjeli neki drugi, kako su vidjeli, ali znam da još od komunističkog vremena, čim bi neko rekao bilo šta o srpstvu, što ne bi bilo nacionalnistički ili šovinistički, bio bi prokazan i o njemu bi se govorilo sve najgore – rekao je Vučić.

Beogradska čaršija

Govoreći o vojsci navodi da se niko iz “takozvane beogradske čaršije” nije žalio kada smo imali duplo slabiju vojsku od Hrvatske. Kako navodi, “kada se sa tim suočite znate da će svaki pokušaj da pomognete svom narodu biti napadan sa svih strana”.

Upitao je šta Srbi mogu da budu u Crnoj Gori, i dodao da i sada “kad izgovore jednu rečenicu ne mogu da budu ništa”, misleći na crnogorskog ministra pravde Vladimira Leposavića.

Navodi da postoji veliki pritisak da Srbija bude slabija, a da su svi drugi ujedinjeni protiv Srbije. Tada, ističe, nastaje problem.

-Šta je naš odgovor na to? Da li je problem što je Srbija pomogla Maticu srpsku u Crnoj Gori, što pomaže srpska udruženja književnika? Jedina Srbija koja odgovara mnogima je bijedna Srbija, opustošena Srbija – naglašava predsednik Srbije i navodi da on nije neko ko se nije mijenjao i zato je, dodaje, obazriv oko svake riječi.

-Znam da je Srbiji najpotrebniji mir i napredak. Srbija ide brže od svih ostalih – pojašnjava on.

Britanski diplomata Timoti Les rekao je da su Balkanu potrebne nacionalne države govoreći o “non paperu”, a Vučić navodi da ne može da se usaglasi sa ujedinjenjem Kosova i Albanije, ali dodaje da se nameće drugo pitanje:

-Znate li ko je skočio najviše? Nisu nacionalisti, nego oni iz građanskog društva, ali ne zbog ujedinjenja Kosova i Albanije. Zaboljelo ih je što je neko pomenuo Republiku Srpsku. Kad komadate Srbiju sa Zapada, onda je to uredu, onda to nije ‘granice nepromjenjive’, a kada neko pominje nešto drugo onda ne može da ne biste dobili vi Srbi po nosu ponovo. Vi mislite da smo mi kreteni koje možete da lupate motkom u glavu. Ali, kada kažete da ćete tužiti Srbiju za genocide, onda se osmjehnete i pitate čemu sve to – kaže Vučić.

Jačanje vojske

Kaže da se brine „da se konflikt ne odmrzne, ali da se mi takvim stvarima nećemo da igrati jer je za nas mir prioritet“.

Na pitanje da li će Srbija jačati vojsku, Vučić ogovara:

-Razlika između Vojske Srbije 1999. godine, a bila je snažnija nego 2005. naša vojska je najmanje 20 do 25 puta snažnija.

Srbija radi na približavanju stavova Beograda i Prištine, ali ako neko kaže da može da čeka na ishod dijaloga, što bi se nama žurilo, upitao je komentarišući izjavu predsednice Kosova Vjose Osmani, da Priština može da čeka na rješenje kosovskog pitanja.

Vučić je potvrdio da će uskoro dva puta putovati u Brisel.

Navodi da je obaveza da ima dijalog sa Prištinom pod okriljem EU, ali da su stavovi strana dijametralni.

-Tu Brisel ne može da pomogne, ali naša je obaveza da radimo na približavanju”, navodi predsednik objašnjavajući da nikoga ne može da natjera na kompromis.

-Stravičan zločin se dogodio u Srebrenici. Sad kad to slušam od moj starijeg sina do drugih članova porodice – njima se kosa na glavi nakostriješi. Ja uvijek kažem da je to bio jeziv zločin i mi moramo to da osudimo. Oko pravnih terminologija – jednima nije dovoljno da pokažete saučešće, nego žele da se pravno obračunaju da bi Srbima mogli da stave žig. Onda vidite da je u pitanju politika i etiketiranje jednog naroda. Ja razumijem da će to da rade Bošnjaci, ja razumijem da Hrvati neće reći da se dogodio genocid u Jasenovcu, ali mi moramo također da razumikjemo da ne možemo, a da ne kažemo istinu. Međutim postoji ta potreba za dodovravanje stranim ambasadama, ja to primjećujem i u okviru svoje političke stranke, postoji autošovinizam, jer tako ćeš valjda pokazati kosmpolitsku prirodu i treća stvar – to su ti utilitarni razlozi i četvrto iz “kruga dvojke” – socijalna prihvatljivost – objašnjava Vučić.

Kako dalje navodi, treba da se izađe iz priča koje su iz prošlosti – iz 1941. ili 1991.

-Treba da zapamtimo šta je bilo tad, ali da gradimo budućnost, a ne da se spremamo za još jedno poluvrijeme”.

On je rekao da u Srbiji živi značajan broj Bošnjaka i da se nada da će oni razumjeti da država ima isti odnos prema njima, kao i prema građanima srpske nacionalnosti.

Mnogo je, kaže, uloženo upravo u Rašku oblast, jer je suština u putevima, prugama, bolnicama.

Ulaganje u medicinu

Vučić navodi da stiže još 211.000 Pfizer vakcina u ponedjeljak.

-Sa vakcinama radimo veliki posao -dodaje.

Nakon toga stiže još 500.000 kineskih vakcina.

-Znam da će nama Kinezi da daju još milion u maju – kaže Vučić.

Prema njegovim riječima, samo Pfizer i Sinofarm isporučuju na vrijeme vakcine, navodeći da je iz Covax programa stiglo manje vakcina nego što je trebalo.

Kazao je da Srbija ima oko 15 miliona vakcina u ugovorima, ali da niko ne poštuje ugorove osim Kineza i Pfizera.

Kada je reč o Civax programu, dodao je da je trebalo da dobiju 96.000 vakcina, ali da su dobili 57.000.

-Zato što smo bili pametni i sposobni. Srbija jeste na evropskom putu i mi moramo da idemo ka Evropi, ali nisam budala da ne smijem da izgovorim šta mislim nekom u Briselu. U Torlak nije ništa ulagano od 2000. godine, a onda se Zlatibor Lončar zalagao i 2014 smo donijeli odluku da počnemo da podižemo Torlak. Sada je donijet zaključak: „Znate da smo pravili trovalentnu vakcinu za gripu, primiću je ove godine i zamoliću ljude da je prime što više da odvojimo gripu od korone. Naša odluka je da idemo u proizvodnju četvorovalentne vakcine koje u Evropi proizvode samo Sanofi i Glakso”, ističe.

Kaže da tako postaju velesila – ulaganjem u medicinu, vakcine, zdravstvo…

-Virusa će biti još, mijenjaće svoje vakcine, sljedećih godina ćete primiti drugačije vakcine, moraćemo još pet godina da se vakcinišemo, a od svega toga vam zavisi posao, život i ekonomija – kaže Vučić.

Upitan da li će se otvoriti ugostiteljski objekti, predsjednik navodi da su brojevi novozaraženih do 20 sati ohrabrujući.

-Danas sam zadovoljniji – kaže. Dodaje i da nije odlučio gde će se revakcinisati.

-Ljudi razmišljaju kad će da se okreću kao jaje na oko na suncu, ja razmišljam kad će sve početi da radi – objašnjava.