Vučić u UN-u: Niko ne teži stvarnim dogovorima i rješavanju problema

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se sinoć u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija gdje je rekao kako niko u svijetu ne teži stvarnim dogovorima i rješavanju problema, već da skoro svi brinu samo o svojim interesima.

Vučić je istakao kako to rade nerijetko gazeći osnovne principe međunarodnog prava.

– Težina trenutka u kojem se nalazimo obavezuje me da sa vama podijelim teške riječi, ali istinite. Sve ovo što danas radimo djeluje impotentno i blijedo. Naše riječi odzvanjaju šuplje i prazno spram stvarnosti sa kojom smo suočeni.

Ta stvarnost je da ovdje zapravo niko nikoga i ne sluša, niko ne teži stvarnim dogovorima i rješavanju problema i skoro svi brinu samo o svojim interesima, nerijetko gazeći u tom procesu osnovne principe međunarodnog prava, bacajući pod noge Povelju UN-a i druge dokumente na kojima je ova organizcija zasnovana – rekao je Vučić.

Kazao je kako za to nije kriv generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš (Guterres) ili bilo ko drugi iz Ujedinjenih nacija, već sile koje gledaju samo svoje političke, ekonomske i vojne ciljeve. 

Vučić je iznio viđenje Srbije o pet ključnih izazova sa kojima smo danas suočeni.

– Srbija podržava teritorijalni integritet svih članica UN, uključujući i Ukrajine. Mnogi kažu da je to najveći sukob u Evropi od Drugog svjetskog rata.

Prvi izazov je povratak miru i očuvanje globalne stabilnosti, drugi je očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta međunarodno priznatih država, članica ove organizacije, kao ključnog principa međunarodnosg javnog prava i odnosa među državama. Treći izazov je energetska bezbjednost u uslovima globalne krize, četvrti finansijska sigurnost siromašnih i zemalja u razvoju, dok je peti snabdijevenost hranom u uslovima ratom presječenih globalnih linija snabdevanja – rekao je Vućić.

Avaz

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE