vucic
AUTOR: K.H.
DATUM: stu 24, 2021 @ 10:35
KATEGORIJA: Regija / Vijesti
FIXGEHALT

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas na konferenciji za medije da država uvodi nove demografske mere.

NER FIT

“Imajući u vidu činjenicu da polako nestajemo kao nacija, moramo da razmišljamo kako da taj problem riješimo. Bez obzira na to što je usvojen budžet, mi ćemo od prvog januara za svako prvorođeno dijete odmah uplaćivati 300 hiljada dinara (5.000 KM), umjesto dosadašnjih 100 hiljada”, rekao je Vučić, dodajući da će ta mjera biti “ukombinovana sa drugim mjerama”, prenosi Nova.rs.

Vučić je istakao da će uskoro uslijediti izmjena Zakona o porodici.

“Pošto danas nam majke rađaju prvo dijete u tridesetoj godini, pokušat ćemo da motivišemo studente, dame i muškarce, da ne bježe od rađanja djece. Za studente donosimo mjeru da, ukoliko djevojka zatrudni i rodi dijete, da za nju ne važe ispitni rokovi, isto tako i za muškarca. Odredit ćemo za fakultete da moraju da ih završe do 26. godine, a za Medicinski fakultet do 28. godine“, izjavio je.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Vučić je poručio da će država bespovratno pomagati mladim parovima, ali će pravo svojine ići na majku.

“To će biti 10 do 20 hiljada eura direktnog poklona i to će predstavljati direktnu motivaciju da se što prije izađe iz roditeljske kuće. To će mnogo značiti mladim parovima koji žele da zasnuju porodice. Kada dobijete 20 hiljada eura, to mnogo znači. I da bismo spriječili različite vrste zloupotreba, sva prava ćemo vezivati za majku, jer smatramo da su ovo veoma važni zadaci pred nama. Samo mjera za prvorođeno dijete, ovo povećanje sa 100 na 300 hiljada dinara je 50 miliona eura više za to“, rekao je.

LIDER