Vučić: Žurim da spasim živote građana, a oni mi drže moralne pridike

aleksandar vucic srbija intervju 1juni ss
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, izjavio je da Srbija nabavlja najnovije i najefikasnije lijekove protiv korone, koje ima svega nekoliko država u svijetu u ovom trenutku i da će oni biti u upotrebi kada ih nadležni organi odnosno Agencija za lijekove odobri.

Vučić je, na pitanje novinara kakva je stvarna situacija sa lijekovima za koronu, pošto se mogu čuti kritike na njegov račun po pitanju nabavke lijekova i povodom toga što je rekao da Srbija nabavlja najbolji lijek za koronu, Vučić je rekao da su ga “napali u tajkunskim medijima i tajkunske stranke kako uvozi lijekove koji nisu odobreni”.

ČITAJ JOŠ:  “Nekad se iskradem svom osiguranju”: Vučić otkrio što radi u “slobodno vrijeme”

– Da sam čekao da bude sve odobreno, ne bismo imali ni vakcine – kazao je Vučić.

Dodao je da je održan sastanak oko lijekova, i sa RFZO i Lončarom, analiziramo kompletan potrošeni materijal uz izgradnju bolnica i drugo. 

– Moramo brzo da izlazimo iz Covid režima jer imamo na hiljade ljudi koji čekaju razne operacije. Zato ubrzavamo sad dolazak najvažnijih lijekova, imaju tu dvije vrste lijeka u pilulama koje se očekuju uskoro da se pojave, pregovaramo i sa jednima i sa drugima. Jednu radi “Pfizer” – pilule, koja ima 50 posto sigurne zaštite unaprijed, a nije vakcina, a drugo je MSD koji je mnogo uspješniji i neuporedivo efikasniji nego sličan lijek koji sad koristimo, ali jedna ta pilula košta 600 dolara, a dobili smo popust na 400 dolara i razmišljamo sa Sinišom koliko toga da kupimo da bi građani mogli što prije to da imaju – naveo je Vučić.

ČITAJ JOŠ:  Vučić otkrio teme razgovora sa Erdoanom

Kaže da se “pojavio i još jedan novi, dodatni lijek, koji se daje kao infuzija i da sada imamo problem u vezi sa prostorom oko kreveta za njegovo davanje”.

– Taj lijek se, kaže, već daje u Kanadi, Australiji i dijelovima SAD. U svakom slučaju naša Agencija to pregleda. Mi smo obezbjedili besplatno dio tih lijekova. Ja sam, odnosno Srbija je dobila to od jednog svjetskog državnika na poklon za građane Srbije. Žurim da bismo spasili živote građana, a oni mi drže moralne pridike. To nemaju tri zemlje u svijetu, a mi imamo 500 doza. Samo jedna doza košta 4.500 ili 5.000 dolara i kada je dobijete u roku od 24 sata ste negativni, izvuče vam sav virus napolje. Čekamo da se to odobri kod nas, moj posao je bilo da to nabavim – naglasio je Vučić, piše Tanjug.

ČITAJ JOŠ:  Singapur će plaćati parovima koji dobiju djecu tokom pandemije
GODISNJICA
MARKETING