zenica vukanovic1
AUTOR: P.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
Kurbani 2021

Poslanik Skupštine RS Nebojša Vukanović izazvao je prošle sedmice mnogo pažnje nakon što je uhapšen jer je tražio od predsjednika Okružnog suda Trebinje Bojana Stevića i sudija tog suda da rade (“na pos’o”), te da građanima polože odgovornost za svoj (ne)rad.

Vukanović je svojim nastupima izazvao simpatije javnosti u našoj zemlji što je bio povod za brojne pozive i obilazak više bh. gradova, a jučer je boravio i u Zenici.

“Grupa radnika Željezare Zenica i Mital grupe juče me je pozvala tokom gostovanja uživo na Radio Kalmanu da dođem danas na proteste koje organizuju tačno u podne zbog izrabljivanja i kulučenja, kršenja radničkih i ljudskih prava od strane indijske multinacionalne kompanije”, objavio je Vukanović na svojoj stranici.

Nažalost, kako kaže, zbog straha i pritiska protestu se odazvao mali broj ljudi, radnika i građana Zenice.

“Radnik Željezare Hasan Kreho, koji je zbog javnog ukazivanja na zloupotrebe poslat na čekanje, svjedoči o kriminalu u Željezari koja je sa 22 000 zaposlenih radnika u bivšoj Jugoslaviji nakon privatizacije spala na svega 2 hiljade radnika koji rade u teškim uslovima za minimalne naknade. Hasan za sve krivi vladajuću stranku SDA,  koja je uništila i opljačkala Zenicu, kao i veći dio Federacije BiH, od naroda napravili sužnje i sirotinju…”, prenio je Vukanović.

Vukanović se fotografirao sa zeničkim radnicima, a snimio je i razgovor sa inžinjerom Hasanom Krehom, koji je govorio u ime zeničkih radnika.