VUKOVAR: Prosvjednici opkolili policiju, razbili ploču i ozlijedili policajku

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Nakon što su u ranim jutarnjim satima dvojezične ploče postavljene na zgradama Policijske postaje i Porezne uprave, isti čin spriječen je na zgradi Ureda državne uprave Vukovarsko-srijemske županije. Naime, u saznanju da je počelo postavljanje ploča s ćiriličnim natpisima ispred Ureda državne uprave počeli su se skupljati Vukovarci i članovi Stožera za obranu hrvatskog Vukovara.

Stigli su i pripadnici interventne policije tako da je od sedam sati ujutro zgrada na određeni način blokirana. Tamo je 50-ak policajaca i otprilike stotinjak građana, dok je nekoliko vukovarskih žena sjelo na cestu u Županijskoj ulici i blokiralo promet.

Policija čuva i zgrade svoje postaje te Porezne uprave. Predstavnik Ureda državne uprave Goran Bošnjak rekao je da čeka daljnje naputke iz nadležnog Ministarstva uprave. Za to vrijeme iz Stožera poručuju da je ovo tek početak blokade.

Oko 11 sati više od 50 prosvjednika došlo je pred zgradu Porezne uprave ispred koje je stajalo sedam pripadnika interventne policije među kojima i dvije žene. Prosvjednici su odjednom nahrupili prema njima stjerali ih uz staklenu stijenu i čekićem razbili i skinuli sa zgrade dvojezične ploče s natpisom porezne uprave. Trajalo je to oko minutu i pol nakon čega su se prosvjednici povukli, kao i policajci od kojih je jedan u naguravanju zadobio ozljedu i povukao se držeći se za vrat, dok se jedna policajka bolno držala za rame.

Nakon što su skinuli ploču sa zgrade Porezne uprave prosvjednici su krenuli prema zgradi Policijske postaje. Usput su naišli i na gradonačelnika Vukovara Željka Sabu koji je bio u službenom automobili, ali je, vidjevši kolonu rekao vozaču da se vrati na parkiralište ispred zgrade Uprave.

Prosvjednici su se vratili pred zgradu Državne uprave gdje su u međuvremenu također postavljene dvojezične ploče.

Pred zgradom je preko 50 policajaca i u ovom trenutku počelo je naguravanje prema ulazu u zgradu. Policajci drže štit dok prosvjednici uz povike ‘Vukovar, Vukovar’ pokušavaju doći do ploča kako bi ih razbili.

Unatoč pozivu policije da ne postupaju nasilno građani su ojačali pritisak na policijski kordun i došli do ulaza u zgradu gdje su uspjeli skinuti jednu ploču. Time su do podneva u Vukovaru skinute sve tek postavljene ploče s dvojezičnim natpisima.

U konačnici, prosvjednici su pljeskom i skandiranjem ‘Hrvatska policija’ te ‘Vukovar, Vukovar’ nagradili policiju i na ogledni način čestititali im što protiv njih nisu primijenili silu.

jutarnji.hr