Vulin potpaljuje vatru: U BiH, od lidera SDA do ministrice Turković, toliko mrze Srbe da ni mrtvima ne daju mir ni saučešće

v 3
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da u BiH, od lidera SDA Bakira Izetbegovića do ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković, toliko mrze Srbe da ni mrtvima ne daju ni mir ni saučešće. Izjavio je ovo Vulin ponukan izjavama Izetbegovića i minsitrice Turković na jučerašnju najavu da će se graditi svesrpsko svetilište u Donjoj Gradini.

– Nisu to dali ni živim majkama srpskih žrtava, pa još manje osjećaju obavezu prema davno umrlim majkama jasenovačke djece – naveo je Vulin.

Nakon što su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije i Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH dogovorili da Srbija i Republika Srpska u Donjoj Gradini na mjestu nekadašnjeg ustaškog logora Jasenovac podignu memorijalni centar, koji će biti svesrpsko svetilište, minsitrica Turković je jučer izjavila da je neprihvatljivo da se na teritoriji BiH gradi i radi bez odluke i odobrenja njenih institucija i građana.

Vulin je rekao da “Turkovićevoj nije dosta što Srbe pod prijetnjom robije tjeraju da priznaju lažni genocid, malo joj je što za hiljade poklanih Srba u Podrinju niko nije odgovarao, a sada bi da im zabrani da obilježe mjesto jasenovačkog genocida”.

On je podsjetio Turković da u Jasenovcu nisu stradali samo Srbi i da će memorijalni kompleks u Donjoj Gradini čuvati uspomenu na sve žrtve, ali neće dati da se zaborave i ubice i narodi iz kojih su došli, saopćeno je iz MUP-a Srbije.

Vulin je ukazao da je Vučić okupio Srbe i učinio ih jedinstvenim političkim narodom, vratio im je pravo da se sjećaju i da ne dopuštaju da im bilo ko ponižava niti mrtve niti žive.

– Ne prođe nijedan dan, a da besmislena mržnja ne podsjeti da samo jedinstveni Srbi mogu da spriječe ponavljanje Jasenovca ili Oluje – poručio je Vulin.

GODISNJICA
MARKETING