ratko mladic
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 6, 2021 @ 6:30
KATEGORIJA: Regija / Vijesti
FIXGEHALT

Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) saopštila je da je dobila rješenje o zabrani skupa prijavljenog za 9. novembar, za kada je bilo planirano uklanjanje murala ratnom zločincu Ratku Mladiću na uglu ulica Njegoševe i Alekse Nenadovića u Beogradu.

NER FIT

Kako se navodi u saopštenju, zabrana skupa predstavlja obračun policije sa “ostacima antifašističke i mirovne tradicije” Srbije, “dok se umjesto zaštite sloboda i prava građana i građanki štiti lik i slave krivična dela Ratka Mladića, koji je osuđen za ratne zločine”.

“Skup i uklanjanje murala koordinisano je sa stambenom zajednicom, na osnovu rešenja o uklanjanju koje je izdala Komunalna milicija”, ukazali su iz Incijative i poručili da su željeli da pomognu u tehničkom uklanjanju murala i da pozovu ljude da se zajedno usprotive ratnim zločincima u javnom prostoru.

U obrazloženju zabrane skupa se navodi da bi moglo doći do “međusobnog fizičkog sukoba, zbog okupljanja većeg broja lica koja bi izrazila negodovanje i protivljenje skupu”.

Tekst se nastavlja nakon reklame

“Takvo obrazloženje razumemo kao gušenje svakog oblika javnog okupljanja koje je jasno protiv mržnje, i ono otvara put nekažnjivosti i slobodi terora za ekstremističke grupe”, poručili su iz Inicijative, piše portal N1. 

U saopštenju se ističe da nijedan ekstremni desničar neće biti procesuiran zbog prijetnji upućenih Inicijativi i pojedincima koji su pozivali na ovaj skup i ukazuje da su te pretnje dovoljan razlog da se uskrate ustavna prava.

“To na prvi pogled zvuči kao paradoks, ali u našoj stvarnosti to pokazuje suštinsku podršku države ekstremnim nacionalistima”, navodi se u saopštenju.

Aktivistica Nataša Kandić na svom je Twitter profilu poručila da je skup na kojem je mural trebao biti izbrisan zabranio ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin.

“MUP Srbije (čitaj ministar Vulin) u odbrani Ratka Mladića poništio rešenje komunalne policije da se sa zgrade ukloni mural. To je ohrabrenje i podrška za hiljadu novih murala rtanim zločincima. Besramna vlast.” napisala je Kandić.

Ovu situaciju na Twitteru je komentirao ugledni bosanskohercegovački novinar, kolumnista portala Radiosarajevo.ba Dragan Bursać.

“Dakle MUP-a Srbije je upravo zabranio održavanje skupa u okviru kog je planirano uklanjanje murala ratnom zločincu Ratku Mladiću u Beogradu. Ako ovo nije državni fašistički kolaboracionizam, ne znam šta je!”, napisao je Bursać preko Twittera. 

LIDER