Portal 072info

Wall Street Journal: EU sve bliže raspadu

Isteklo je vrijeme kada je Evropa bila stabilna i predvidljiva, objavio je Wall Street Journal.

Američki list tvrdi da sada situacija na Starom kontinetu „postaje sve sličnija srednjovjekovnoj”. Jer, Evropa, nije uspjela da stvori jedinstveni i cjeloviti prostor i vraća se u vremena kada su kontinentom vladale međusobno razjedinjene države koje su štitile samo svoje interese.

Wall Street Journal naglašava: „Politika Evropske unije sa njenom centralizacijom i distancionom birokratijom ne samo da nije bila u stanju da realizuje ideju unitarne Evrope, nego je njen krajnji rezultat – masovno nezadovoljstvo građana i porast nacionalističkih raspoloženja”.

Uticajni američki list nastavlja: „Historija se gadno našalila sa Evropom. Ona je tokom mnogih godina mogla da živi u prosperitetu i da razvija svoje visoke ideale univerzalnih ljudskih prava, uključujući i pravo na dobijanje azila u EU, samo zahvaljujući tome što su na njenoj periferiji postojali represivni režimi koji su svoje građane držali pod oštrom kontrolom unutar svojih država”, prenose Nezavisne.

Wall Street Journal zaključuje: „Sada kada je blizu raspadu, Evropska unija se pretvara u neku vrstu kasne Svete Rimske imperije – u višenacionalnu konfiguraciju bez pravih unutrašnjih veza. Sveta Rimska imperija je u svoje vrijeme, mada se i zvala imperijom, to bila samo po nazivu, ali nikada po svojoj suštini, pa je svoje žalosno postojanje vukla do samog svog kraja”.

bh-index.com

Podijelite članak