Portal 072info

WEALTH-X: Ovo su bogataši koji su u 2014.godini zaradili najviše novca

Ilustracija
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Bila je ovo rekordna godina na berzama. Indeksi su u Americi probijali plafone, kineski internetski div Alibaba napravio je najveću inicijalnu javnu ponudu u historiji, Apple je postao prva tehnološka kompanija koja je probila granicu tržišne kapitalizacije od 700 milijardi dolara, masa novca se zbog gospodarskih problema u Evropi i Aziji slila u Ameriku i to upravo u vrijednosne papire. 

Nikad na svijetu nije živjelo više milijardera nego 2014. Trenutno ih je 2.325, ukupno imaju 7,3 biliona dolara i dobili su 123 nova člana. Ali godina nije za sve bila sjajna. Vodeća agencija za istraživanje kretanja u skupini ultrabogataša Wealth-X podvukla je crtu, a najveći su u 2014. zaradili:

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

1. Jack Ma – 18,5 milijardi dolara

Osnivač i vlasnik Alibabe zaradio je više novca nego ijedan čovjek na planeti ove godine. Bogatstvo mu se povećalo 173 posto. Biznis bivšeg učitelja engleskog koji je izmislio internetsku trgovinu u Kini počeo je sa 60 hiljada dolara, a danas vrijedi 29,2 miljiarde. U septembru je izišao na američku burzu NYSE. Wall Street je tog nevjerojatnog Kineza dočekao ovacijama, Alibabin IPO bio je najveći u historiji, a Jacka Ma Amerikanci su prozvali svojim novim Forrestom Gumpom.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

2. Warren Buffett – 13,5 milijardi dolara

Prorok iz Omahe i veliki učitelj racionalnog ulaganja ove je godine zaradio 23 posto više nego prošle. S udjelima u svemu od Coca Cole do velikih energetski kompanija, njegov Berkshire Hathaway trenutno vrijedi 72,6 milijardi dolara.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

3. Bill Gates – 10,5 milijardi dolara

I dalje najbogatiji čovjek na svijetu s bogatstvom od 83,1 milijarde dolara među ostalim je profitirao i od dobre godine Berkshire Hathawaya u kojemu ima jedan od udjela koji mu donose novac nakon izlaska iz Microsofta. Gatesov fokus i dalje je filantropija, zahvaljujući radu Fondacije Bill and Melinda Gates na cijepljenju u Indiji, dječja paraliza tamo je gotovo iskorijenjena, rade na širenju cijepljenja protiv malarije i, u još uvijek kontroverznoj inicijativi, cijepljenja protiv HPV virusa.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

4. Mark Zuckerberg – 8,4 miljarde dolara

Velika godina za Facebook pamtit će se po trijumfu dionice na berzama, vrtoglavih 19 milijardi dolara koje su dali za kupnju aplikacije WhatsApp i nakon toga uspostavili dominaciju u prometu poruka na društvenim mrežama, sklopili partnerstvo s Publicisom i zauzeli prednost na tržištu mobilnog online oglašavanja i za kraj odlučio Facebook pretvoriti u najjači pretraživač na internetu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

5. Patrick Drahi – 5,1 miljarda dolara

Švicarski telekomunikacijski magnat, “kralj kablova” kako ga zovu francuski mediji, ove je godine kupio portugalski telekom i 42 posto medijske multinacionalke Vivendi i pokrenuo međunarodni višejezični TV kanal koji donosi izraelsku perspektivu svjetskih događaja. Pravi talent Markonaca koji je savio gnijezdo u Rotschild Toweru u Švicarskoj kako bi uživao u poreznim olakšicama, zapravo je financijski inženjering. Carstvo je izgradio na kolosalnom sistemu zaduživanja. Imovina mu vrijedi 9,6 milijardi dolara i u jednoj je godini na Forbesovoj listi bogataša skočio sa 215. na 132. mjesto. Misteriozni Drahi ove je godine povećao bogatstvo za više od polovine, prenosi Jutarnji.hr.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Fena

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME