prt scr 1 wuhan reuters 1 decembar 2020


AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Tim Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) koji istražuje porijeklo koronavirusa, posjetio je tržnicu stoke u početku povezano s prvim izbijanjem epidemije u kineskom gradu Wuhanu.

Kako javlja BBC, tim je ušao na sada zatvorenu stočnu tržnicu Huanan kroz gomilu okupljenih medija. Prema istraživanju koje je citirala WHO, mjesto je povezano sa 70% ranih infekcija koronavirusom. Rad tima fokusiran je na potencijalni prenos virusa sa životinja na ljude.

Međutim, ova pijaca u Wuhanu – koja je nekada imalo na prodaju širok spektar egzotičnih vrsta, možda je jednostavno bila odgovorna za širenje bolesti, a ne za njeno izazivanje.
Wuhan – undefined.

Ranije su naučnici otišli u veliku prodavnicu kako bi se raspitali o gradskom lancu opskrbe smrznutom robom. Pitanje koliko dugo koronavirus može preživjeti na smrznutim površinama moglo bi biti presudno za razumijevanje njegovog porijekla.

Kineska vlada podržala je ovu liniju ispitivanja jer bi mogla doprinijeti ideji da je bolest u zemlju doputovala odakle je krenula smrznuta hrana, prenosi BBC.