WHO donirao više od 23 tone zaštitne opreme zdravstvenim radnicima u BiH

donacijawho
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

U Bosnu i Hercegovinu danas je stigla vrijedna donacija Svjetske zdravstvene organizacija (WHO) koja će biti od velike pomoći zdravstvenim radnicima u liječenju oboljelih od koronavirusa i borbi protiv njegovog širenja.WHO je u našu zemlju dostavila više od 23 tone zaštitne opreme, od čega će 12,6 tona opreme biti raspoređeno u Federaciju BiH, a ostatak će se rasporediti u entitet RS i Brčko Distrikt.

Prilikom primopredaje donacije šef Ureda WHO u BiH Viktor Olsavszky kazao je da će ova oprema biti od koristi zdravstvenim radnicima u BiH narednih dva i po do tri mjeseca, uz dodatak onoga što su bh. vlasti uspjele same nabaviti.

U svom obraćanju on se osvrnuo na epidemiološku situaciju u svijetu, Evropi i Balkanu.

“Globalno je više od 14,5 miliona potvrđenih slučajeva koronavirusa i više od 600.000 smrtnih slučajeva. Najpogođenije su Amerika i Evropa gdje imamo veliki broj infekcija. U regiji Evrope stvar je izuzetno krhka i mnoge zemlje se bore da kontrolišu virus, a u proteklih sedam dana zabilježeno je povećanje broja slučajeva za 5,4 posto. Prošle sedmice smo imali 2,9 miliona slučajeva, a sada imamo 3,1 milion slučajeva oboljelih. Međutim, na Balkanu i u Centralnoj Aziji broj slučajeva je toliko porastao da nas to brine”, kazao je Olsavszky.

ČITAJ JOŠ:  Povećan priliv pacijenata u zdravstvenim ustanovama: Haraju respiratorne infekcije!

Šef Ureda WHO u BiH pozvao je stanovništvo da ozbiljno shvati situaciju i pridržava se svih mjera suzbijanja širenja virusa.

“Ukoliko postoji potreba da nosite masku, nosite je. Ukoliko morate držati socijalnu distancu, držite je. Ukoliko ne morate ići na mjesta gdje se stvaraju gužve, nemojte”, jasno je istakao Olsavszky.

Pomoćnik federalnog ministra za javno zdravlje Goran Čerkez istakao je kako je ovo još jedna vrijedna donacija koju je Federalno ministarstvo zdravstva BiH osiguralo u saradnji s glavnim međunarodnim partnerom u borbi sa COVID-19, Svjetskom zdravstvenom organizacijom.

ČITAJ JOŠ:  Ovo su simptomi krakena

“Sve što radimo u BiH i sve mjere koje donosimo koordiniramo sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom. Ova donacija dolazi u pravo vrijeme i bit će namijenjena uglavnom bolničkom sektoru u FBiH. Uz naše rezerve ova donacija će jako dobro doći za vruću jesen koja nas očekuje. Nažalost, posljednju sedmicu dnevni prosjek je 145 oboljelih, što nije dobro. Nismo zadovoljni s tim kretanjima”, naglasio je Čerkez.

On je pozvao sve kantone da poduzmu oštrije mjere praćenja provođenja propisanih epidemioloških mjera.

“Mjere su dobro skrojene i važno ih se pridržavati. Pozivam ponovo stanovništvo da se ozbiljno pridržava mjera jer od toga ovise ljudski životi. Danas imamo pet smrtnih slučajeva. Moramo biti svi ozbiljniji. Nije vrijeme da se igramo sa sudbinom, već da zaštitimo najbliže i ponašamo se adekvatno. Ljudi u zdravstvu su na izmaku snage. Da bismo zadržali sistem koji može odgovoriti na potrebe građana, mora i stanovništvo pokazati svoju podršku”, rekao je čerkez.

ČITAJ JOŠ:  U BiH propalo blizu milion i po vakcina protiv COVID-19

Među 23 tone zaštitne opreme koje WHO donira zdravstvenim radnicima u BiH nalaze se zaštitne maske, naočale, odijela, rukavice, viziri i sve što je proteklih mjeseci potrebno medicinskom osoblju. Podsjećamo da je u razgovoru za Klix.ba Čerkez jučer istakao da se oprema i svi resursi jako brzo troše u zdravstvenim ustanovama.

GODISNJICA
MARKETING