WHO: Evropa ima više vakcinisanih nego zaraženih koronavirusom

Screenshot 4 102
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Iako je prijetnja koronavirusa i dalje prisutna u Evropi, na ovom području je sada u potpunosti više vakcinisanih nego zaraženih koronavirusom, saopćila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

“Prošla su 462 dana otkako je prijavljen prvi slučaj zaraze koronavirusom. Od tada je virus otkriven kod 5,5 posto cjelokupne evropske populacije, dok je sedam posto u potpunosti vakcinisano. Međutim, iako broj zaraženih, hospitalizovanih i preminulih opada, prijetnja od zaraze je prisutna”, kazao je Hans Kluge, regionalni direktor WHO-a za Evropu.

Kako je dalje kazao Kluge, virus i dalje ima potencijal da prouzrokuje pogubne posljedice, ali je ipak unio nadu rekavši da su prvi put nakon dva mjeseca novi slučajevi koronavirusa znatno opali prošle sedmice. Ipak, dodao je, stopa infekcije u Evropi je i dalje izuzetno visoka.

WHO u evropsku regiju ubraja više od 50 zemalja, uključujući Ukrajinu, Rusiju i Tursku.

U tim je zemljama dosad zabilježeno ukupno 51,3 miliona zaraza, uključujući gotovo 1,37 miliona u posljednjoj sedmici. Stručnjaci ipak smatraju da je broj zaraza vjerovatno mnogo veći od službenog broja.

Prema riječima Klugea, oko 215 miliona doza vakcina dosad je iskorišteno u regiji. Procjenjuje se da je 16 posto stanovništva primilo barem jednu dozu, piše CNBC.