WHO: Imunitet stada neće biti dostignut u 2021. godini

Screenshot 2 1869

Uprkos tome što je vakcinacija protiv covida-19 započela u velikom broju zemalja, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorila je u ponedjeljak da ove godine imunitet stada neće biti postignut.

Zemlje širom svijeta raduju se što će vakcine konačno omogućiti povratak u normalu u mjesecima koji slijede, ali glavna naučnica Svjetske zdravstvene organizacije Soumia Svaminathan upozorila je da će biti potrebno vrijeme da se proizvede i primijeni dovoljno doza da bi se zaustavilo širenje virusa, prenosi Medical press.

“Nećemo postići bilo kakav nivo imuniteta populacije ili imuniteta stada 2021. godine”, rekla je ona na virtuelnom brifingu za štampu iz sjedišta SZO u Ženevi, ističući potrebu da se nastave mjere poput fizičkog distanciranja, pranja ruku i nošenja maski da bi se zauzdala pandemija.

Pozdravila je „nevjerovatan napredak“ naučnika koji su uspjeli da naprave nezamislivo – da razviju ne jednu već nekoliko sigurnih i efikasnih vakcina protiv potpuno novog virusa za manje od godinu dana.

Ali, naglasila je, za uvođenje “treba vremena”.

“Potrebno je vrijeme da se poveća proizvodnja doza, ne samo u milionima, već ovdje govorimo o milijardama“, istakla je ona, pozivajući ljude da budu malo strpljiviji.

Svaminathan je naglasila da će na kraju “vakcine doći. Ići će u sve zemlje”.

„Ali u međuvremenu ne smijemo zaboraviti da postoje mjere koje djeluju“, rekla je ona.

Tvrdi da je potrebno nastaviti sa preduzimanjem javnih zdravstvenih i socijalnih mjera usmjerenih na zaustavljanje transmisije virusa najmanje do kraja ove godine.

Prethodni članakJEZIVI DETALJI ISTRAGE: Almedin Halać iz pištolja upucao automehaničara pred djetetom zbog servo pumpe
Sljedeći članakNAZVALA IH “KEROVIMA”: Farmaceutski fakultet u Sarajevu raskinuo ugovor s profesoricom zbog vrijeđanja studenata