vakcinacija 5
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti
Kurbani 2021

Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus izjavio je kako vide “ohrabrujuće znakove” u toku epidemije koronavirusa (COVID-19) te kako se posljednjih šest sedmica bilježi pad broja zaraženih, a posljednjih pet sedmica pad broj umrlih od COVID-19, javlja Anadolu Agency (AA).

Ghebreyesus je na konferenciji za novinare održanoj u sjedištu organizacije u Ženevi ponovio svoju reakciju na nepravednu distribuciju vakcina protiv COVID-19 na globalnom nivou.

Ghebreyesus je naglasio da nejednaka raspodjela vakcina uzrokuje da se virus nastavlja širiti, što sa sobom nosi rizik da će novonastale mutacije učiniti vakcine manje učinkovitima.

Navodeći da su u šest mjeseci nakon početka prvih vakcinisanja protiv COVID-19 zemlje s visokim dohotkom primijenile gotovo 44 posto trenutnih doza u svijetu, Ghebreyesus je skrenuo pažnju na činjenicu da je samo 0,4 posto tih doza primijenjeno u državama s malim dohotkom.

“Najviše frustrira to što se ovakva situacija ne mijenja već mjesecima. Nepravedno vakcinisanje prijetnja je svim zemljama, a ne samo onima s najmanje vakcinisanih građana”, poručio je Ghebreyesus i dodao:

“Na globalnom nivou idalje vidimo ohrabrujuće znakove tokom epidemije”.

On je kazao kako se “posljednjih šest sedmica bilježi pad broja zaraženih, a posljednjih pet sedmica pad broj umrlih od COVID-19”.

Pozvao je lidere zemalja G7 da doniraju vakcine onim zemljama koje imaju vrlo mali broj vakcinisanih.