WHO: Pada broj zaraženih i smrtnih slučajeva od koronavirusa

korona njemacka
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Broj novih slučajeva koronavirusa i smrtnih slučajeva na globalnom nivou nastavili su da opadaju u protekloj sedmici, objavila je u srijedu Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), prenosi Anadolu Agency (AA).

U najnovijem izvještaju objavljenom u srijedu, navedeno je da su nove infekcije COVID-19 pale za pet posto u protekloj sedmici, nastavljajući trend pada koji je započeo prije više od mjesec dana.

Smrtnost je također smanjena za osam posto i u posljednje dvije sedmice bilježi pad na globalnom nivou.

ČITAJ JOŠ:  Ujedinjeni Arapski Emirati dostavili 10 tona medicinske opreme Srbiji

Samo u zapadnom Pacifiku zabilježen je porast slučajeva koronavirusa, od čak 46 posto. U protekloj sedmici, Hong Kong je bilježio oko 150 smrtnih slučajeva dnevno, što je najveća stopa smrtnosti na milion ljudi u svijetu, prema podacima Univerziteta Oxford. https://b68fc5d373c896ab17f5786798735a21.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html

Vrlo zarazna varijanta omikron nedavno je preplavila poluautonomni kineski grad, što je izazvalo masovne karantine, paničnu kupovinu u supermarketima, pa čak i gradske mrtvačnice su preplavljene, primoravajući vlasti da tijela smjeste u rashladne kontejnere.

Na drugim mjestima, slučajevi COVID-19 značajno opadaju. Najveći pad zabilježen je na Bliskom istoku i Africi, gdje je broj slučajeva opao za 46, odnosno 40 posto.

ČITAJ JOŠ:  Ovo je Mirnes Kamišević koji je natjerao dijasporce da počiste rijeku: Ne mogu da vjerujem da nisu naučili kulturu u Njemačkoj

Salim Abdool Karim sa Univerziteta “KwaZulu-Natal” u Južnoj Africi rekao je da još uvijek nije poznato kada bi pandemija mogla završiti, ali da opada broj smrtni slučajeva.

Mnogi naučnici su to pripisali programima pojačane imunizacije koji se poduzimaju u brojnim bogatim zemljama.

GODISNJICA
MARKETING