WHO: Pandemija je dosegnula kritičnu tačku

Pandemija Covida-19 dosegnula je kritičnu tačku eksponencijalnim rastom broja zaraženih, no s dokazano učinkovitim javnozdravstvenim mjerama može se staviti pod kontrolu, priopćila je danas Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

– Pandemija je dosegnula kritičnu tačku. U punom je jeku i raste eksponencijalno. To nije situacija u kojoj želimo biti 16 mjeseci nakon izbijanja pandemije, posbno kada se ima u vidu da raspolažemo učinkovitim mjerama kontrole – rekla je Maria van Kerkhove, tehnička direktorica WHO-a za borbu protiv Covida-19.

Upozorila je da se broj zaraženih u svijetu prošle sedmice povećao za devet posto, a broj umrlih za pet posto.

Glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom Gebrejesus (Ghebreyesus) rekao je da svi priželjkuju otvaranje društava i ekonomija, ali da će trebati još dosta vremena da savladamo pandemiju.

– Mi bismo također željeli da se društva i gospodarstva otvore, da oživi trgovina i da se ponovo putuje. Ali upravo sada jedinice intenzivne njege u brojnim su zemljama preplavljene pacijentima i ljudi umiru. A sve je to moguće izbjeći – rekao je Tedros.

IZVORAvaz
Prethodni članakDVOJE UHAPŠENIH: Muškarca upucali u glavu pa izbacili iz auta na cestu
Sljedeći članakLarson: Dobar primjer kod zapošljavanja policajaca u BiH je ono što radi policija u ZDK, na čelu s komesarom Šutom