omikroin
AUTOR: H.D.
DATUM: pro 1, 2021 @ 12:50
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti

Opće zabrane putovanja neće spriječiti širenje omikrona, ali putovanja trebaju odgoditi osobe starije od 60 godina, upozorila je u utorak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

– 56 država donijelo je mjere o putovanjima u nastojanju da odgode uvoz nove varijante – kaže WHO u naputcima objavljenima u utorak.

Organizacija sa sjedištem u Ženevi redovito donosi preporuke za koje se ne može reći da ih 194 država članica primjenjuje.

– Opće zabrane putovanja neće spriječiti međunarodno širenje virusa, a bit će težak teret za živote ljude i zarađivanje za život – upozorava WHO.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Naprotiv, kako navode, mjere bi mogle imati negativan učinak na zdravstvene sustave u pandemiji jer bi mogle odvratiti države da prijave nova sekvenciranja i epidemiološke podatke.

WHO poziva osobe koje nisu dobrog zdravlja i prijeti im teži oblik Covida, da odgode putovanja.

– Osobe iznad 60 godina i one koje s komorbiditetima (srčane bolesti, karcinom, dijabetes) trebaju odgoditi putovanja – preporučuje WHO.

Poziva sve putnika da budu “na oprezu”, da se vakcinišu i poštuju sanitarne propise o javnom zdravlju, da nose maske i održavaju fizički razmak, izbjegavaju okupljanja, provjetravaju prostorije.

LIDER