vakcina 5 1536x864 1
AUTOR: K.H.
DATUM: lip 22, 2021 @ 8:05
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti
FIXGEHALT

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) tvrdi da veliki broj siromašnijih zemalja koje primaju Covid-19 vakcina putem globalnog sistema razmjene nemaju dovoljno doza za nastavak programa.

Savjetnik WHO-a Bruce Aylward rekao je da je program COVAX isporučio 90 miliona doza u 131 zemlju. Međutim, to nije ni dovoljno da zaštiti populaciju od virusa koji se i dalje širi širom svijeta. Nestašica dolazi dok se neke države u Africi bore s trećim valom zaraza.

U ponedjeljak je južnoafrički predsjednik Cyril Ramaphosa pozvao na prekid gomilanja vakcina u bogatijim zemljama dok je njegova vlada pokušavala zaustaviti nagli porast slučajeva.

“Na kontinentalnom nivou do sada je u Africi primijenjeno samo 40 miliona doza – manje od 2 posto stanovništva”, rekao je Ramaphosa.

Da bi se pozabavio tim problemom, rekao je da njegova vlada sarađuje s COVAX-om na stvaranju regionalnog centra za proizvodnju više vakcina za Južnu Afriku.

COVAX je stvoren prošle godine kako bi osigurao da doze Covid-19 budu dostupne širom svijeta, a bogatije zemlje subvencioniraju troškove za siromašnije nacije.

LIDER