WHO upozorio na štetnost električnih cigareta, traže stroge propise

e cigareta
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Električne cigarete i ostali slični proizvodi opasni su za zdravlje te njihovu upotrebu treba regulisati, da bi se u samom začetku duhanskoj industriji onemogućilo vrbovanje potencijalnih kupaca, upozorio je u utorak WHO.

“Nikotin izaziva snažnu ovisnost, a jednako su opasni i elektronski inhalatori nikotina pa bi stoga njihovu upotrebu trebalo bolje regulisati”, rekao je šef UN-ove agencije Tedros Adhanom Ghebreyesus, koji je u utorak objavio novi izvještaj o borbi protiv pušenja, realizirano u suradnji s Bloomberg Philanthropiesom.

U izvještaju piše da proizvođači ovakvih proizvoda, čija se paleta i dalje proširuje, često za cilj imaju djecu i adolescente koje privlače hiljadama raznih okusa (u izvještaju stoji da ih je čak 16.000).

Michael Bloomberg, milijarder i bivši gradonačelnik New Yorka, koji je već duže vrijeme angažiran u borbi protiv pušenja, osudio je taktiku duhanskih kompanija.

“S obzirom na primijetni pad prodaje cigareta, duhanske kompanije agresivno promoviraju nove proizvode poput e-cigareta ili sličnih duhanskih proizvoda te lobiraju kod vlada, tražeći od njih ograničenja postojećih propisa. Njihov je cilj jednostavan: pridobiti novu generaciju ovisnika o nikotinu, a mi im to ne možemo dopustiti”, smatra Bloomberg.

Zabrinjavajući je broj mladih korisnika električnih cigareta

Stoga šef WHO-a vjeruje da bi u zemljama u kojima ti proizvodi nisu zabranjeni “vlade trebale usvojiti odgovarajuće mjere kako bi zaštitile svoje stanovništvo od opasnosti koje im prijete od električnih nikotinskih inhalatora te da bi spriječile njihovu upotrebu među djecom, adolescentima i ostalim zdravstveno osjetljivim skupinama”.

UN-ovu agenciju posebno zabrinjava upotreba električnih cigareta među mlađima od 20 godina zbog štetnog učinka nikotina na razvoj mozga u ovoj osjetljivoj životnoj dobi i zbog opasnosti koje mogu predstavljati određeni sastojci.

Agencija procjenjuje da su puno veći izgledi da djeca koja koriste e-cigarete nastave i kasnije pušiti.

No regulacija ove domene nije jednostavan posao jer je riječ o “raznolikim proizvodima koji vrlo brzo evoluiraju”, ističe dr. Rüdiger Krech, direktor za promicanje zdravlja Svjetske zdravstvene organizacije, te dodaje: “To je jedan od načina kojima se proizvođači služe da bi potkopali propise i mjere kontrole.”

Upotreba e-cigareta zabranjena je u 32 zemlje

WHO preporučuje vladama da poduzmu sve što mogu kako bi se nepušačima onemogućio pristup e-cigaretama, strahujući od ponovnog populariziranja pušenja, osobito među mladima.

Po izvještaju UN-ove agencije, upotreba e-cigareta zabranjena je u 32 zemlje, a 79 ih je usvojilo bar jednu mjeru koja se odnosi na ograničenje njihove upotrebe, primjerice – zabranu oglašavanja.

WHO istodobno ističe da čak 84 zemlje u svijetu nemaju propise kojima bi se onemogućila prodaja ovih proizvoda.

Agencija skreće pozornost i na to da njihovi napori na reguliranju e-cigareta ne bi smjeli odvratiti pozornost od borbe protiv pušenja.

I premda se udio pušača u brojnim zemljama smanjio, globalni porast broja stanovnika znači da ukupan broj pušača “ostaje jednako visok”, stoji u izvješću WHO-a te se dodaje da pušenje godišnje ubije 8 miliona pušača, uključujući i milion pasivnih pušača.