AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je danas da ima hitnu potrebu za 10 miliona doza anticovid vakcina da bi 20 zemalja koje nemaju preparate mogle da počnu vakcinaciju i pozvala međunarodnu zajednicu da ponudi te doze.

Međunarodnom sistemu za raspodjelu vakcina Kovax kojim upravlja WHO sa drugim partnerima „odmah je potrebno 10 miliona doza“ da bi tih 20 zemalja moglo da počne da vakciniše zdravstveno osoblje i starije ljude u naredne dvije sedmice, rekao je generalni direktor te UN organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus.

– Ima mnogo zemalja koje mogu sebi da dozvole da daju te doze bez remećenja sopstvenih planova vakcinacije – rekao je on na konferenciji za novinare.

On je rekao da 10 miliona doza nije mnogo i da je daleko od dovoljnog, ali da je to početak, i da će biti potrebno još stotina miliona doza u budućnosti.

Šef WHO je početkom godine dao izazov svijetu da obezbijedi početak vakcinacije zdravstvenog osoblja i starijih ljudi u svim zemljama u prvih 100 dana 2021. godine.
Do sada je 177 zemalja počelo sa vakcinacijom, prema Tedrosu, zahvaljujući programu KovaX kojim je raspodijeljeno više od 32 miliona doza vakcina u 61 zemlji.

– Ostalo je još 15 dana prije isteka 100 dana ove godine i 36 zemalja još čeka vakcine da mogu da počnu da vakcinišu svoje zdravstvene radnike i starije osobe – rekao je on.

Od tih 36 zemalja 16 treba da dobiju prve doze vakcine u narednih 15 dana ali ostalih 20 još čekaju. Šef WHO rekao je da je Kovax program spreman da isporuči vakcine ali ne može da isporuči ono što nema.

– Kao što znate bilateralni sporazumi, zabrane izvoza, vakcinalni nacionalizam i vakcinalna diplomatija izazvali su poremećaje na tržištu, sa flagrantnim nejednakostima između ponude i potražnje – rekao je on.

Preko sistema Kovax planirana je isporuka vakcina za 20 odsto stanovništva u gotovo 200 zemalja i teritorija, i uključuje mehanizam finansiranja i pomoći za 92 siromašne zemlje.