Portal 072info

Wi-fi? Ne, li-fi je bolji, kažu Rusi!

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U Stins Comanu su razvili bežičnu lokalnu mrežu pod nazivom BeamCaster, rješenje koje prenosi informacije elektroničkih uređaja pomoću svjetlosti. Kažu da je brži i sigurniji od wi-fija.

BeamCaster koristi li-fi pristup bežičnom prijenosu podataka o kojem smo već pisali a koji, umjesto radio valova standardne wi-fi mreže, rabi svjetlosne valove emitirane posebnim LED žaruljama s ugrađenim mikročipom

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Jezgra mreže je router koji može prenositi signal uz pomoć zrake svjetlosti na udaljenosti do sedam, osam metara. Signal se može prenijeti na osam uređaja odjednom u različitim dijelovima ureda, a brzina je četiri puta veća od standardnog wi-fija.

Kako bi instalirali radnu mrežu, potrebno je instalirati modul prijenosa na strop i program za primanje signala na računalima. Modul može prenositi podatke brzinom 1,25 Gbit/s, s mogućim povećanjem na do pet Gbit u sekundi u bliskoj budućnosti. Najveća brzina wi-fi mreže je 300 Mbit/s (standard 802.11n), na cijelom kanalu, ne za svakog povezanog korisnika.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U ruskoj tvrtci kažu kako je prijenos podataka putem svjetlosnog snopa nemoguće presresti i prisluškivati, pa je stoga sigurniji, a ni ne ometa druge elektroničke uređaje.

BeamCaster set, koji uključuje središnji uređaj plus osam prijemnika, trenutno košta tisuću dolara (oko 5,5 tisuća kuna). U pripremi je set koji će koštati deset puta manje.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

tportal.hr

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)