Portal 072info

Wi-fi? Ne, li-fi je bolji, kažu Rusi!

U Stins Comanu su razvili bežičnu lokalnu mrežu pod nazivom BeamCaster, rješenje koje prenosi informacije elektroničkih uređaja pomoću svjetlosti. Kažu da je brži i sigurniji od wi-fija.

BeamCaster koristi li-fi pristup bežičnom prijenosu podataka o kojem smo već pisali a koji, umjesto radio valova standardne wi-fi mreže, rabi svjetlosne valove emitirane posebnim LED žaruljama s ugrađenim mikročipom

Jezgra mreže je router koji može prenositi signal uz pomoć zrake svjetlosti na udaljenosti do sedam, osam metara. Signal se može prenijeti na osam uređaja odjednom u različitim dijelovima ureda, a brzina je četiri puta veća od standardnog wi-fija.

Kako bi instalirali radnu mrežu, potrebno je instalirati modul prijenosa na strop i program za primanje signala na računalima. Modul može prenositi podatke brzinom 1,25 Gbit/s, s mogućim povećanjem na do pet Gbit u sekundi u bliskoj budućnosti. Najveća brzina wi-fi mreže je 300 Mbit/s (standard 802.11n), na cijelom kanalu, ne za svakog povezanog korisnika.

U ruskoj tvrtci kažu kako je prijenos podataka putem svjetlosnog snopa nemoguće presresti i prisluškivati, pa je stoga sigurniji, a ni ne ometa druge elektroničke uređaje.

BeamCaster set, koji uključuje središnji uređaj plus osam prijemnika, trenutno košta tisuću dolara (oko 5,5 tisuća kuna). U pripremi je set koji će koštati deset puta manje.

tportal.hr

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box