Wigemark: Prijetnje od terorizma iz BiH nisu ništa veće nego iz drugih zemalja

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Lars-Gunnar Wigemark izjavio je da je radikalizacija prilika vezana za cijeli evropski kontinet i da nema posebnog razloga da se smatra da je prijetnja koja dolazi iz BiH po bilo čemu veća od prijetnje koja dolazi iz neke druge zemlje.

I ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak je rekao da su u BiH svjesni da postoji opasnost, ali BiH nije nikakav baza za teroriste, niti crna tačka Evrope.

-Drago mi je da je to rekao i Wigemark, jer je njegova pozicija nepristrasna. Mi te činjenice pokušavamo da prestavimo svijetu – naveo je Crnadak odgovarajući na pitanja novinara u Banjoj Luci.

-S druge strane mogu razumijeti određenu histeriju koja je svakako prisutna zbog svih onih dešavanja u BiH, napada od ‘usamljenih strijelaca’. Ali iako nisu bili dio nekih organiziranih struktura, prouzrokovali su žrtve i smrtne ishode. Treba imati na umu širu perspektivu, koja podrazuijeva unaprijeđene regionalne saradnje. Mi smo tu da podržimo i pružimo podršku po svim sigurnosnim pitanjima u ovoj oblasti – rekao je Wigemark.

Naveo je da ta saradnja treba da uključuje i zemlje u susjedstvu BiH.

-Ako imate određenih zabrinutosti, prilično je jalovo kritizirati. Potrebno je sarađivati po određenim pitanjima – zaključio je specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Lars-Gunnar Wigemark.

GODISNJICA
MARKETING